Sunt materialele biodegradabile mai prietenoase cu mediul înconjurător?

Materialele plastice sunt indispensabile în multe domenii ale vieții noastre moderne, totuși acestea ridică sute de întrebări legate de sustenabilitate și de sănătatea mediului înconjurător. Având în vedere că majoritatea industriilor au renunțat la pungile și la ambalajele de plastic standard, întrebarea cea mai frecventă este dacă materialele biodegradabile, compostabile și materialele bioplastice sunt o soluție mai eficientă pentru protejarea mediului.

Biodegradabil înseamnă mai ecologic?

În general, s-ar putea afirma că materialele plastice care, la sfârșitul vieții, pot să se descompună în mod natural și să dispară inofensiv pot să pară răspunsul ideal. Pretutindeni auzim acum termeni precum „biodegradabil”, „bioplastic” și „compostabil” și majoritatea oamenilor sunt tentați să considere că aceste materiale sunt mai ecologice.

Specialiștii susțin că problema principală cu care ne confruntăm este lipsa de înțelegere a naturii materialelor plastice compostabile sau biodegradabile și a celor din domeniul bioplastic. De exemplu, materialele bioplastice sunt fabricate folosind materii prime regenerabile, în loc să fie derivate direct din petrol. Bioplasticele pot fi utilizate în producția de polimeri convenționali care pot fi reciclați, cum ar fi PET reciclat sau polimeri biodegradabili. Deși există un beneficiu clar din faptul că nu se epuizează o sursă neregenerabilă, materialele bioplastice nu sunt lipsite de impact asupra mediului, iar emisiile de carbon asociate culturilor în creștere și transformarea lor în substanțele chimice necesare trebuie luate în considerare.

La rândul lor, „compostabil” și „biodegradabil” sunt termeni mai mult sau mai puțin sinonimi și înseamnă că materialul se va descompune complet în anumite condiții. Cheia înțelegerii oricărui beneficiu potențial este de a ști dacă polimerul se va descompune cu ușurință, de exemplu acasă sau dacă trebuie eliminat într-o instalație de compostare industrială.

Multe materiale plastice care sunt descrise ca fiind biodegradabile sau compostabile, așa cum este cazul multor pungi biodegradabile vândute în magazine, trebuie să fie colectate și separate de restul deșeurilor din plastic și să fie trimise la o instalație de compostare industrială proiectată cu scopul de a le descompune în deplină siguranță.

Unele ambalaje, cum ar fi cele fabricate din amidon, se vor descompune ușor într-un mediu mai puțin controlat. Cu toate acestea, nu este posibilă trecerea completă la aceste tipuri de materiale deoarece acestea nu sunt potrivite pentru toate aplicațiile. De exemplu, pungile alimentare sunt bazate pe amidon și se vor degrada într-un sistem de compostare la domiciliu. Pe de altă parte, acest material nu ar fi adecvat pentru utilizare în fabricarea ambalajelor, deoarece ar începe rapid să se descompună când este umed.

De asemenea, trebuie să înțelegem și ce se întâmplă efectiv cu materialele care ajung la sfârșitul vieții și care ar putea fi impactul lor asupra mediului. Ceea ce este descris ca fiind „compostabil” nu înseamnă că se va descompune oriunde și oricum.

În cele din urmă, pentru ca materialele bioplastice, biodegradabile și compostabile să fie prietenoase pentru mediu, trebuie să aibă loc o educație publică, precum și schimbări comportamentale. Materialele plastice reprezintă o parte inerentă a vieții noastre, iar utilizarea lor responsabilă și eliminarea / reciclarea lor ar trebui să fie o prioritate maximă.

Acum - Ofertă la sute de produse pe eMag.ro


EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*