Cochetezi cu ideea de antreprenoriat, dar, nu știi care sunt primii pași spre succes? Să pui bazele unei afaceri implică destul de multe etape și decizii financiare importante. Cu siguranță, orice viitor întreprinzătorștie că pentru a pune pe picioare un business sunt necesare eforturi semnificative, însă, puțini dintre cei care aleg un asemenea drum cunosc lucruri esențiale din lumea afacerilor.
Sursa foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2015/11/07/12/02/business-1031754_1280.jpg
Iată ce trebuie să afli înainte de a te apuca de treabă:
1. Identifică o oportunitate de business
Fără îndoială, orice ideea de afaceri trebuie să răspundă unei nevoi conștientizate sau nu de piață. Nu este neapărat nevoie ca ideea să fie nouă, însă, e deosebit de important ca ea să fie prezentată într-un mod diferit și ușor îmbunătățită, pentru a se transforma într-o oportunitate de business.
2. Cercetează piața cu mare atenție
Un studiu de piață are rolul de a-ți arăta dacă ideea ta de afacere va fi sau nu un succes. Așadar, înainte de a înființa o companie, încearcă să cunoști piața cât mai bine, să determini nevoile clienților și să afli informații utile despre concurenți și furnizori. Verifică dacă există oameni sau firme interesate de produsele ori serviciile pe care intenționezi să le lansezi, încearcă să stabilești cum te poți extinde în timp sau cum poți atrage investitori ori potențiali parteneri de afaceri. Toate aceste date îți vor fi extrem de utile în dezvoltarea unei afaceri de succes.
3. Construiește un plan de afaceri
Probabil, ai auzit deja că planul de afaceri reprezintă fundația unei companii. Practic, este vorba despre un document care include toate ideile și detaliile necesare pentru structurarea, dezvoltarea și conducerea afacerii. Acesta te ajută să-ți centralizezi informațiile ce țin de business și să le pui într-o formă logică, ușor de urmat. Cu ajutorul unui plan de afaceri poți să economisești timp și bani, dar, în același timp, ai posibilitatea de a cunoaște cât mai multe lucruri despre principalele elemente care vor afecta direct profitul societății. De exemplu, poți afla detalii despre principalele cheltuieli care îți influențează activitatea aici. Planul de afaceri îți va fi de folos pentru a stabili costurile pentru primele luni, strategiile de vânzare, obiectivele pe termen scurt, mediu și lung, publicul țintă, competitorii sau oportunitățile de investiții și dezvoltare.
4. Identifică sursele de finanțare
Orice afacere are nevoie de resurse. Chiar dacă ești pregătit să susții compania în primele luni de activitate, ca să dezvolți o afacere sustenabilă și să evoluezi ai nevoie de finanțare. Una dintre opțiuni poate fi aceea de a le prezenta potențialilor investitori planul de afaceri. Dacă îți place să lucrezi în echipă, încearcă să găsești unul sau mai mulți parteneri de afaceri ori, dacă este posibil, accesează un credit bancar sau alte tipuri de fonduri.
5. Stabilește modalitățile de promovare
Atunci când vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să stabilești și modul în care-ți vei promova start-up-ul. Încă dinainte de a pune bazele companiei, trebuie să găsești cele mai eficiente instrumente de promovare care să-ți ofere siguranța că interacțiunea dintre consumator și produsul sau serviciul oferit de tine va avea loc.
6. Pune la punct aspectele legale și fiscale
Interesează-te de formalitățile legale de înființare a unei firme, ca să te asiguri că îți vei desfășura activitatea fără nici un fel de probleme. Aspectele ce țin de respectarea legii sunt esențiale pentru succesul afacerii, așa că, încearcă să îndeplinești toate condițiile de la început. Va fi mult mai dificil și mai costisitor să repari, ulterior, anumite greșeli.
7. Alege un spațiu de lucru
Ai nevoie de un spațiu de lucru, atunci când pui bazele unei afaceri. Mulți viitori antreprenori nu știu că trebuie să dispună de un act de proprietate, un contract de închiriere sau de comodat, în momentul deschiderii unei firme. Locația aleasă va influența impozitele, tipul de afacere, angajații, clienții, bugetul sau formele de organizare legală.
Când te decizi să înființezi o companie, trebuie să iei în considerare cât mai multe aspecte legate de business, pentru a calcula și a anticipa riscurile ce pot încetini evoluția afacerii. Ia în considerare detaliile prezentate ca să ajungi un întreprinzător de succes!