Ineleț, satul din nori

Dacă te-ai săturat de agitația urbană și vrei să vezi cum arată un loc în care domnește liniștea, iar traiul simplu e singurul cunoscut – atunci trebuie să îți rezervi un loc pentru excursii de o zi din Timișoara către satul Ineleț.

Situat în apropierea Văii Râului Cerna, satul Ineleț este un cătun de poveste în care tehnologia și dezvoltarea nu și-au pus amprenta. Acest lucru face din localitate un loc special prin sălbăticia care mai există acolo și prin frumusețea peisajelor.

Ineleț, locul aflat la patru scări de civilizație

E unul dintre cele mai izolate sate din întreaga țară. Ineleț este un cătun de poveste din Munții Cernei, aparținând de comuna Cornereva – împreună cu alte 39 de cătune. Legătura dintre cătunul din Valea Râului Cernei și lumea civilizată o reprezintă patru scări de lemn cu o lungime de aproximativ o sută de metri, scări prinse pe un perete vertical din calcar. După ce ai urcat aceste scări, de Ineleț te mai despart două ore de mers pe o cărare din pădure. Abia apoi se pot admira peisajele de munte care îți taie respirația prin frumusețea și sălbăticia lor.

Oază de liniște: fără mașini, fără curent electric

Niciunul dintre localnicii din satul Ineleț nu au mașină, iar noaptea aceștia folosesc lămpi cu gaz, în lipsa curentului electric. Singurul magazin relativ mai apropiat de sat se află la două ore de mers pe jos, însă sătenii se roagă pentru ca pământul să fie roditor și să aibă provizii de la un an la altul.

În Ineleț nu există medic de familie, astfel că, atunci când cineva are probleme de sănătate este transportat la spital de alți săteni, iar preotul vine o dată la câteva săptămâni. De altfel, biserica este instituția cea mai importantă din sat, alături de școală. Pentru mâna de copii care învață acolo, o învățătoare vine în sat de luni până vineri. Școala a fost dotată cu panouri fotovoltaice pentru ca elevii să nu fie nevoiți să învețe la lumina lumânii, cum s-a întâmplat până de curând.

Traseul către satul Ineleț

Ineleț este un loc care merită vizitat pentru a te reconecta cu natura, pentru a gusta dintr-un mod de viață simplu, unde credința în Dumnezeu, respectul față de natură și față de cei din jur sunt principiile care au făcut locurile sălbatice să reziste în timp.

În acest loc de pe Valea Râului Cerna se pot face excursii de o zi din Tmișoara. Până unde se poate merge cu mașina, excursia se face în mijloace de transport confortabile, iar odată ajunși în apropiere de Ineleț turiștii vor urca vestitele scări care duc către o altă lume, o lume de poveste, unde frumusețea locurilor îți taie respirația la fiecare pas. După aproximativ două ore de mers pe jos, în sfârșit se ajunge în cătunul ferit de civilizație.

Acolo, turiștii vor vizita școala, biserica și gospodăria unei familii care îi așteaptă cu o masă îmbelșugată, numai cu produse locale. După această pauză, urmează întoarcerea în Timișoara pe un alt traseu, cu alte peisaje deosebite. Întreaga excursie se face cu un ghid specializat, astfel încât turiștii să afle toate poveștile locului. Aceasta durează între nouă și unsprezece ore, iar rezervarea trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte.

Frumusețea satului Ineleț este una pură, neatinsă de schimbărilor vremurilor, iar tocmai acest lucru face din vizitarea cătunului o experiență unică și de neuitat, dar și un loc în care, cu siguranță, vei vrea să revii.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*