România are încă multe locuri puțin cunoscute, dar care ar putea avea un potențial turistic imens. În marea lor majoritate, acestea se situează pe rute mai puțin frecventate, fie în zone montane, fie în areale neafectate încă de o exploatare comercială scăpată de sub control. Fiind în afara fluxurilor aducătoare de bani, ele nu sunt mediatizate suficient, așa încât nici măcar noi, trăitori pe aceste meleaguri, nu le cunoaștem existența și frumusețea.
Acesta este contextul în care vă aducem la cunoștință existența lor, cu recomandarea de a le vizita neapărat. Vă garantăm că vă veți bucura și că satisfacția obținută va recompensa pe deplin efortul făcut.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”189″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Tunelul dragostei.
Botezat astfel după un loc similar aflat în Ucraina, tunelul nostru seamănă izbitor de mult cu acela, din cauza configurației vegetației crescută liber de o parte și de alta a unei vechi căi ferate. Tunelul se întinde pe ruta de cale ferata intre Caransebeș si Băuțar, intre localitățile Obreja si Glimboca, la 10 km de Caransebeș. Intre aceste localități se afla o sosea dreapta. Dinspre Glimboca, in partea stânga, șoseaua se bifurca si un drum cotește către calea ferata. Tunelul dragostei, așa cum a fost el denumit după cel din Ucraina , este un loc perfect pentru îndrăgostiții care se pot bucura aici din plin de natura, nestingheriți, pot face fotografii spectaculoase sau pur si simplu admira peisajul care te lasă fără suflare.
Morile de apă de la Rudăria
În comuna Eftimie Murgu, la poalele munților Almăjului din Banat, se află localitatea Rudăria, localitate care deține un complex impresionant de mori de apă. Localitatea Rudăria găzduiește peste 22 de mori de apa, presărate de-a lungul râului cu același nume. Morile au fost prima oară consemnate oficial in 1722, dar folosirea acestor sisteme primare de măcinare datează încă din secolele 2-3. Localnicii și-au creat un program de folosire a morilor: fiecare moară este luată in îngrijire de 15-20 de familii, care o folosesc pe rând pentru a-și măcina cerealele. Peisajul în care aceste mori se încadrează perfect iți taie respirația și te simți de parcă din aceste locuri fantastice s-au inspirat majoritatea basmelor autohtone.
Ansamblul rupestru de la Corbii de Piatră
Ansamblul parţial rupestru este situat în comuna Corbi, sat Jgheaburi, fiind datat din secolul al XIV-lea (1512), când a fost reînfiinţat în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512 – 1521). Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m şi lung de 14,5 m. Însă biserica mănăstirii, săpată în stâncă (gresie), alături de care se regăseşte trapeza (sala de mese a mănăstirii) despre care se afirmă că a fost folosită, de către domnitor, ca tribunal, au o vechime mult mai mare. Biserica se înrudeşte tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, arhitectura acesteia derivând din bisericile sală, cu două altare, dedicate hramului dublu – caracteristică bizantină de secolului al X-lea.
Canionul Șapte Scări
Canionul Șapte Scări este un defileu săpat in calcare, in partea vestica a Munților Piatra Mare, din județul Brasov. Canionul reprezintă niște chei săpate in piatra, cu o lungime de 160 de metri, la 984 de metri altitudine. Denumirea Șapte Scări vine de la cele 7 cascade formate acolo datorita rupturilor de perete. Cel mai ușor se poate ajunge la canion din localitatea Timișu de Jos, la aproximativ 2 km de Brasov. De aici, traseul este marcat si se ajunge la canion in aproximativ o oră. Canionul poate fi parcurs pe scările metalice in cel mult 30 de minute. Frumusețea acestuia este dată de schimbările dese de direcție. Cea mai înaltă dintre cascade are peste 35 de metri si se varsă de-a lungul pereților de piatra înalți de 50 de metri. Traseul turistic oferă o frumusețe de neegalat atât datorita formațiilor calcaroase cat și cascadelor și vegetației dese. După ce canionul a fost parcurs, traseul poate fi continuat către Cabana Piatra Mare.