Locuri turistice din România care merită vizitate:

Atracții turistice: Turnul lui Ștefan și Centrul Istoric din Sighetu Marmației

Cea mai reprezentativă clădire din municipiul de pe malul râului Săsar este clopotnița bisericii Sf. Ștefan, situată pe străzile 1 Mai și Crișan, aproape de Piața Libertății și de Piața Centrală din orașul vechi.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”99″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Prima atestare documentară
Întâia atestare din cadrul documentelor oficiale a unei biserici catolice situată aici datează din anul 1347, dar a fost inaugurată în manieră oficială abia în anul 1387. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat în cinstea domnitorului Iancu de Hunedoara pentru a simboliza victoria împotriva otomanilor la Ialomița în anul 1442. Construcția turnului a început în 1446 dar a fost terminată abia în 1468, sub domnia lui Matei Corvin.

O priveliște deosebită: panorama întregului oraș
Deteriorate de fulgere și incendii de mai multe ori, cele două clădiri au suferit multe reparații serioase, dar, în 1763, numai turnul a fost reconstruit. Acesta este momentul în care observatorul a fost construit pe partea de sus. Intrarea în acest turn se face prin ușa din partea de sud. O scară din piatră spirală duce până la primul etaj. De aici accesul este realizat prin urcarea scărilor din lemn. Înălțimea clădirii este de aproximativ 50 de metri, iar priveliștea oferită include o panoramă interesantă a întregului oraș.

Reabilitarea clădirii: Beneficii turistice și culturale
Potrivit celor care au văzut-o, există multe asemănări ale acestui turn vechi de la Baia Mare și turnul vechii primării din Praga. Alții îl compară cu Turnul de Foc din București, însă în acest ultim caz similitudinea constă doar în funcția lor: să supravegheze orașul și să împiedice incendiile. În Moldova, la Piatra Neamț, există o clădire care poartă numele Turnul lui Ștefan cel Mare. Dar în acest caz aceasta este doar un turn pentru clopotnița care aparținea Curții Domnești. Acest turn a fost ridicat în 1491, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504).

Revenind la Turnul lui Ștefan din Baia Mare, trebuie adăugat faptul că vechiul ceas mecanic care data din secolul al XVII-lea a fost înlocuit cu unul electronic. O acțiune mai recentă pentru reabilitarea clădirii și consolidarea zidurilor sale a început în 2007, costurile reparațiilor fiind susținute de Ministerul Culturii.

Marele edificiu nu este doar un obiectiv important pentru istoria acestui loc. Acesta a devenit un punct de reper cultural la începutul anilor ’90, când, la inițiativa actorului Paul Antoni, turnul era locul unde se recitau poeziile populare în acea perioadă în cadrul unei manifestări numite Poezia de la turn.

Membrii școlii de pictură din Baia Mare, precum și alți artiști renumiți au fost fascinați de silueta acestui vechi turn cu un ceas și o verandă în partea superioară și l-au surprins, din diferite unghiuri interesante, în cadrul unor opere de artă memorabile.

Centrul Istoric din Sighetu Marmației
Fosta reședință a voievozilor din Maramureș, capitala prefectului, Sighet, a fost construită în jurul unei așezări fortificate, datând de la sfârșitul epocii bronzului și începutul epocii fierului. Se consideră că a fost centrul unui grup de așezări situate pe valea râului Tisa, la confluența cu Iza și este legată de exploatarea minereurilor de sare din zona Maramureșului.

Până în secolul al XIV-lea a servit doar ca un loc de adunare și pentru târguri. Prima sa atestare documentară datează din 1346, fiind înregistrată ca Zyget. Cu toate acestea, în multe documente apare ca Marmația. Aceasta zonă este un alt loc deosebit din țara noastră pe care turiștii îl pot admira atât în sezonul estival cât și în timpul iernii.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: