Locuri turistice din România care merită vizitate:

Biserica cu Lună din Oradea, locul unde îl zărești pe Horea

Ce ne puteți spune spune despre Biserica cu Lună? Știți ceva despre ea? Sau măcar de ce i se spune așa? Dacă nu, nu-i nimic, vă vom vorbi noi puțin despre acest lăcaș de cult, unic prin faptul că aici există un mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

Biserica cu Lună este denumirea sub care este cunoscută de Catedrala Adormirea Maicii Domnului, de rit ortodox, aflată în Oradea, și care a fost construită între anii 1784-1790.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”133″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

În tâmpla iconostasului Bisericii cu Lună exista la un moment dat și o pictură cu chipul lui Horea, unul dintre capii răscoalei de la 1784, care este considerată de către mulţi istorici ca fiind singura reproducere autentică a fizionomiei acestuia. În prezent, aceasta a fost înlocuită de o copie, originalul fiind aflat la muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea.

Portretul lui Horea este greu de observat dacă nu știi de el. De fapt, piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în noiembrie 1784, când răscoala lui Horea, Closca şi Crișan cuprinsese întreg Ardealul. Acesta a fost modul în care ctitorii au vrut să arate că sunt alături de acesta, chiar dacă, oficial, nu era chipui acestuia, ci al Mântuitorului, care se imprimase pe marama Veronicăi. De fapt, acest truc a funcționat perfect, fiind motivația pe care au avut-o în fața autorităților vremii.

Ceea ce face ca această biserică să fie deosebită este tocmai mecanismul unic în Europa situat în turla bisericii, care poartă numele meşterului vienez George Rueppe. După cum v-am spus și mai sus, este despre un orologiu creat în combinaţie cu un glob lunar, jumătate negru, jumătate auriu, situat în peretele din turla bisericii, vizibil în exterior, care funcţionează în independenţă. La acea vreme, sistemul a impresionat în mod deosebit, fiind considerat o revelaţie în domeniu, mai ales că nu era prevăzut cu nituri sau şuruburi. Pentru a funcționa, acesta se ajuta doar de trei tamburi, fiind demonstrația în practică a legii gravitaţiei. Mecanismul globului stă în legătură cu mecanismul orologiului, pentru că tot la 28 de zile, globul face o rotire în jurul axei sale, indicând fazele lunii. Acesta este motivul care stă la baza renumelui acestui lăcaș de cult, de ”Biserica cu lună”. Chiar și în zilele noastre, pe roata ancoră a orologiului se poate citi scris în limba germană numele constructorului: „Georg Rueppert in Grosswardein, 1793”.

Cu toate că piatra de temelie a Catedralei a fost pusă în data de 9 noiembrie 1784, construcția nu a început chiar imediat, pentru că, se știe, în acea perioadă populația românească de religie ortodoxă era privită ca ”tolerată”. Din acest motiv multă vreme nu s-a primit acordul Împăratului pentru o nouă biserică ortodoxă, mai ales că în acea vreme mai exista o biserică ortodoxă la Oradea, în Velenţa, ceea ce li se părea suficient autorităților din acea vreme.

Așadar, dacă drumurile vă poartă la Oradea, nu ezitați să treceți pragul Bisericii cu Lună. Veți putea admira interesantul mecanism al orologiului, dar veți avea și posibilitatea să vedeți cum arăta unul dintre marii eroi ai neamului românesc, Horea.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: