Transalpina din județul Vâlcea

Cine nu a auzit macar odata de Transalpina? Singura sosea din Romania care este situata la cea mai mare inaltime, unind Oltenia de Transilvania.

Transalpina din judetul Valcea

Transalpina sau Drumul Regelui, asa cum a fost denumita mai demult atinge cea mai mare inaltime in dreptul Pasului Urdele, avand o inaltime de 2145 m. Aceasta traverseaza muntii Carpati, printre Valea Oltului si Valea Jiului, strabatand dintr-un capat in celalalt Muntii Parang.

Cu toate ca imaginea pe care ne-o ofera Transalpina este la fel de impresionanta ca si cea a Transfagarasanului, aceasta nu are aceeasi notorietate intrucat nu a fost atat de mult mediatizata pe micile ecrane si in documentarele geografice.

Desi este un drum de mare insemnatate pentru Romania, in realitate autoritatile nu au reusit niciodata sa asfalteze drumul in totalitate, de la un capat la celalalt – astazi fiind asfaltat intr-o proportie de 98%.

Legenda:

Transalpina a fost construit inca din cele mai vechi timpuri, de pe vremea legiunilor romane, atunci cand acestea se pregateau sa duca sangeroasele razboaie cu dacii. Initial, drumul a purtat numele de „coridorul IV strategie roman”.

Alte voci sunt de parere ca Transalpina dateaza de pe vremea Primului Razboi Mondial, fiind construita de nemti, pentru a le deservi interesului militar.

Bine de stiut:

Transalpina porneste de la Jina si coboara spre Sutag, dupa care urca pana spre Obarsia Lotrului, in apropiere de barajul Tau si Oasa. Tot aici putem admira Luncile Prigoanei, loc in care erau pedepsiti cei care doreau sa plece din aceste locuri, parasindu-si traditiile.

Acum - Ofertă la sute de produse pe eMag.ro


EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

2 Responses to “Transalpina din județul Vâlcea”

Read below or add a comment...

  1. Cristina says:

    Va multumesc din suflet pt postari si ide dar pana in vacanta de iarna nu mai pot merge niciunde din lipsa timpului si financiar!!!O zi buna si frumoasa!!!

  2. DANCA GEORGE DANIEL says:

    Am fost aici o singură dată și am prins o ceață îngrozitoare, deși era vară după ploaie, care ne-a făcut sa ne oprim pe marginea drumului, care este destul de îngust și fără parapeti de protecție. După aceea am putut admira peisajul care este într-adevăr superb. Stațiunea Ranca nu m-a impresionat la acel moment, fiind încă în construcție și foarte aglomerata.

Lasă un comentariu...

*