Dacă vreţi să vă simţiţi ca într-un basm cu prinţi și prinţese, România are numeroase castele de vis. Din păcate, unele dintre ele au fost date uitării, fiind lăsate să se degradeze încet-încet. Cu toate astea, farmecul lor nu încetează să uimească. Altele sunt în proces de restaurare, astfel încât nu ne rămâne decât să așteptăm, visând la momentul în care măreţia lor de altădată va putea fi admirată din nou.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”26″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Castelul Bánffy, Bonţida, judeţul Cluj
Situat în apropierea orașului Cluj-Napoca, castelul Bánffy este un ansamblu arhitectonic, atestat documentar de la începutul secolului al XIV-lea. Acesta a cunoscut numeroase extinderi și modificări, de-a lungul timpului, în stil renascentist, baroc, romantic sau neogotic. În prezent, ansamblul adăpostește diferite evenimente culturale, concerte și spectacole anuale.
Micul Trianon, Floresti, judeţul Prahova
La începutul secolului XX, Grigore Cantacuzino începe construcţia palatului de la Florești, o copie a Trianonului de la Versailles. Acesta are 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului. Micul Trainon este devastat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar apoi lăsat tot mai mult în paragină. În interiorul său a funcţionat un CAP și ulterior a un spital de TBC. În 2009, palatul a fost cumpărat de către un antreprenor român, fiind în prezent în curs de renovare.
Palatul de Piatră Udriște Năsturel, Herăști, judeţul Giurgiu
Palatul de Piatră al boierului Udriște Năsturel a fost construit în stil renascentist, din blocuri de calcar de Vrata, în secolul al XVII-lea. Se spune că boierul, cumnat al domnitorului Matei Basarab, ar fi adunat aici o bibliotecă impresionantă pentru acele vremuri. În prezent, palatul este scos la vânzare, fiind în prealabil restaurat.
Castelul Țepeș este o adevărată bijuterie arhitectonică care este situat în București, chiar printre copacii din Parcul Carol. Mai puţin cunoscută astăzi, clădirea denumită pitoresc “Castelul Ţepeş” a fost construită în anul 1906, cu ocazia organizării, pe Câmpia Libertăţii, a Expoziţiei Generale Române, prilejuită de jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.
Castelul Goga
În Ciucea, judeţul Cluj, deasupra văii Crişului, se înalţă castelul Goga. Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de către Octavian Goga în anul 1920, de la Boncza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Între anii 1921 -1926, Octavian Goga a modificat esenţial castelul: l-a mărit, etajat, i-a schimbat arhitectura, conferindu-i un stil nou brâncovenesc, cu verande largi şi vedere spre Criş.
Castelul Pogány din Păclișa, județul Hunedoara a fost construit în stil baroc, în jurul anului 1800. Se află la aproximativ 15 km de Parcul Naţional Retezat, şi la 6 km de Haţeg. Castelul este dispus pe două niveluri şi conţine 22 de camere. După cel de-al Doilea Război Mondial, acesta a fost ocupat de armata rusă, care a construit aici o cazarmă pentru soldați. În prezent, ansamblul găzduiește Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă ”Dr. V. Ilea”. La începutul anilor 90 au fost efectuate unele lucrări de reabilitare, iar începând cu 2001, a fost demarată o nouă serie de lucrări. Edificiul este înconjurat de un parc străbătut de un pârâu.
Aceste castele ce amintesc de vremuri de mult apuse nu ar trebui date uitării şi nu ar trebui lăsate să se degradeze. Ele sunt încărcate de istorie, fiind o încântare să le priveşti, iar potenţialul lor turistic este enorm.