Indiferent dacă doriți să explorați ecosisteme unice, să vă antrenați, să vă relaxați sau să faceți puțin din toate lucrurile, veți fi uimiți să descoperiți cele 13 parcuri naționale din România în care vă puteți bucura de toate aceste activități plăcute: Semenic – Cheile Carașului, Cheile Nerei – Beușnița, Domogled – Valea Cernei, Retezat, Călimani, Cheile Bicaz – Hășmașului, Ceahlău, Munții Rodnei, Piatra Craiului, Cozia, Buila-Vânturărița, Cheile Jiului și Munții Măcin.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”106″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Semenic – Parcul Național Cheile Carașului
În acest parc se află cea mai mare pădure de lemn de fag din Europa pe o suprafață de aproape 50 km2, cu păduri de fag de peste 350 de ani, mușchi de munte cu dimensiuni de aproape două metri, carpen și alte specii de plante specifice zonelor muntoase.
Parcul conține cea mai mare structură carstică compactă a României, iar peisajele montane uimitoare sunt completate de lacuri naturale frumoase precum Secu, Văliug și Trei Ape. Vizitatorii caută atât oportunitatea de a se implica în sporturi nautice cât și posibilitatea de a se relaxa în această zonă.
Diversitatea botanică și zoologică este foarte bogată, parcul găzduind 1200 de specii de plante și 691 de specii de animale care sunt protejate. Râurile au tăiat canale impresionante prin stâncă, iar fluxurile subterane au creat 125 goluri și 566 de peșteri.
La 1446m, Muntele Semenic este cel mai înalt vârf din sud-vestul țării și dispune de stațiuni de schi. Puteți găsi cazare în oricare dintre pensiunile de la intrarea în acest parc natural sau în zonele de camping desemnate.
Cheile Nerei – Parcul Național Beușnița
Peisajele spectaculoase ale zonei vă vor încânta chiar înainte de a intra în parc. Pe traseele marcate pentru drumeții sau pe drumurile de acces prietenoase cu bicicletele, însoțiți de ghiduri de turism autorizați sau pe cont propriu, veți putea admira copacii atractivi precum alunii și nuanțele de roz superb ale irisului sau bujorului din Banat.
Puteți vedea o parte din fauna locală în zonă. Dar vă recomandăm să rămâneți pe căile marcate, deoarece este de asemenea posibil să vedeți un urs, un râs sau o viperă cu coarne. Piatra locala este în mare parte calcaroasă și astfel apa a sculptat numeroase peșteri – Dubova, Gaura Porcarului, Sfânta Elena, Ochiul Beului, Lacul Dracului – si formațiuni de stânci, inclusiv Cheile Nerei, Miniș si Șușarei.
Destinațiile turistice populare includ cascadele Bigăr, Beușnița și Șușara, precum și locațiile culturale și istorice Mânăstirea Călugăraș și Cetatea Socola. În timpul primăverii și la începutul verii puteți să navigați pe râul Nera și să încercați canionul în chei.
Parcul Național Domogled
Diversitatea naturală a Domogled are ceva plăcut pentru fiecare trecător- peisajele sale de calcar prezintă chei, crestături înalte, canioane, munte, pajiști subalpine și peșteri termale, care sunt unice în Europa.
Aici găsiți plante rare protejate prin lege, inclusiv orhidee (nigritella nigra), florile globului (bulbucul-de-munte/trollius europaeus) și trandafirii de zăpadă (smârdarul/ rhododendron kotschiy). Multe specii de animale unice, în special insecte, se dezvoltă în cadrul acestui parc natural.
Peșterile termale ale parcului creează un microclimat tropical (35-45 ° C), iar încălzirea cu aburi ajunge la 52 ° C. Filtrate prin roca de bază, aceste ape s-au scufundat prin fisuri de până la 1200 m apărute la cald și mineralizate, ceea ce le transformă într-un elixir exploatat în faimoasele stațiuni balneare încă din epoca romană.