Brașov, Cluj-Napoca și Oradea sunt orașe situate în Transilvania și cele care oferă cel mai bun nivel de trai din România, conform percepției locuitorilor autohtoni. Reșița, Alexandria și Vaslui se află la capătul opus, potrivit unui sondaj realizat de specialiștii în domeniu și diverse agenții de cercetare din țară.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”69″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Percepția românilor asupra nivelului de trai din zonele turistice românești
Studiul a analizat opiniile românilor cu privire la costul vieții în orașele din România și în vecinătatea în care trăiesc, legate de banii pe care aceștia îi câștigă anual. Astfel, în timp ce costul real al locuințelor din Brașov și Cluj-Napoca poate fi de fapt mai mare decât în Alexandria și Vaslui, veniturile persoanelor care trăiesc în cele două orașe transilvănene sunt de asemenea mult mai mari, ceea ce îi ajută pe locuitorii din aceste zone să plătească mai ușor pentru mai multe servicii și produse.
Alte orașe în care locuitorii sunt mulțumiți de nivelul de viață sunt Sibiu, Timișoara, Pitești, Târgu Mureș, București, Craiova și Iași, majoritatea fiind orașe mari cu investiții semnificative, unde există o mulțime de oportunități în ceea ce privește locurile de muncă bine plătite. Acestea au și un potențial turistic ridicat datorită zonelor geografice în care se află și a investițiilor făcute în ultimii ani.
În partea opusă se află orașele considerate ca fiind cele mai dezavantajate din punct de vedere al nivelului de trai: Focșani, Piatra-Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Călărași, Botoșani și Brăila. Acestea sunt orașe mai mici, unde există mai puține investiții și unde ratele șomajului sunt mai mari. Cu toate acestea, o bună parte din aceste orașe mici sunt adevărate comori culturale pentru turiștii din peisajul autohton și cel internațional.
Capitala București se situează pe locul 9 în acest sondaj, în ciuda faptului că persoanele care locuiesc în oraș au cele mai mari salarii medii din România, potrivit datelor statistice. Cu toate acestea, costul chiriei, utilităților și serviciilor din București sunt mai mari decât în multe alte orașe. În plus, chiar și unele produse sunt mai scumpe.
Siguranță și valoare turistică
Românii cred că Oradea, Brașov și Cluj-Napoca sunt cele mai sigure orase din România, potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliar storia.ro privind siguranța vietii în 42 de orașe și județul Ilfov. Sibiu, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș sunt orașe localizate în regiunile centrale și occidentale ale României din Transilvania, Banat și Crișana. Capitala României, Bucureștiul, a ocupat locul 9 în acest clasament.
În partea opusă, orașe precum Alexandria, Suceava, Satu-Mare, Bacău, Călărași și Târgoviște sunt percepute ca fiind cele mai puțin sigure orașe din România. Cu totul alte rezultate ar putea fi însă obținute de aceste orașe în ceea ce privește atracțiile turistice pe care acestea le oferă. De exemplu, Suceava, un oraș care a obținut un scor mic în ceea ce privește nivelul de trai al locuitorilor și siguranta acestora, ar obține cu siguranță un scor foarte mare atunci când vine vorba de atracțiile turistice și culturale pe care le oferă turiștilor autohtoni și străini. Orașele din Transilvania sunt de asemenea foarte bine văzute în ceea ce privește numărul de turiști înregistrați anual.