Cele mai frumoase cetăţi medievale din România

Istoria se mai păstrează încă în cetăţile medievale din România, mărturie a unor vremuri demult apuse. Ţara noastră se poate mândri cu numeroase cetăţi, care mai de care mai frumoase şi încărcate de istorie. În cele ce urmează vă invităm să le descoperiţi poveştile.

Cele mai frumoase cetati din Romania 1

Picture 1 of 10

Cetatea Sighișoarei

Situată în centrul istoric al oraşului, Cetatea Sighișoarei este considerată cea mai frumoasă e din România, aceasta făcând parte din patrimoniul mondial UNESCO începând cu anul 1999. De asemenea, cetatea este şi printre cele mai vizitate locuri din România. A fost construită în jurul anului 1280 de către colonişţii saşi, iar fortificațiile sale erau realizate dintr-un zid cu o lungime de 930 de metri, o înălțime de 4 metri și 14 tunuri, dintre care astăzi mai există.

Cetatea Râșnov (Brașov)

Cetatea Râșnov este o fortificaţie ridicată în secolul al XIV-lea pe un deal calcaros situat în sudul orașului Râșnov. Este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din Sud-Estul Europei, cu structuri bine conservate. Cetatea este vizitată zeci de mii de turiști în fiecare an.

Cetatea Brașov

Construită în jurul anului 1390, pe vârful Tîmpei, Cetatea Brașovului era la acea vreme una dintre cele mai mari și impunătoare din Europa de Est, cu ziduri ce se întindeau pe 13 km şi bastioane la fiecare 100 de metri, fiind cel mai important punct de apărare pentru oraşul Braşov.

Cetatea Făgăraș

Cetatea Făgăraș a fost construită la sfârșitul secolului XIV şi este una dintre cele mai mari şi bine conservate fortificaţii medievale din România şi din Europa. Printre domnitorii care şi-au pus amprenta asupra cetăţii se numărăr Mihai Viteazul şi pe Apafi Mihaly. Între 1918 şi 1948 cetatatea a servit drept garnizoană pentru armata română. Între 1948-1960, în Cetatea Făgăraş a funcţionat o temută închisoare deţinuţi politici. În 1965, cetatea a fost restaurată şi şi inclusă în circuitul turistic, astăzii fiind unul dintre cele mai vizitate locuri din România.

 Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia sau Cetatea Alba Carolina este cea mai bine conservată cetetate de tip Vaubau din Europa. A fost construită între 1716- 1735, cu scopul de a apăra oraşul de  invazia turcilor. Cetatea are 7 bastioane ce se întind pe o suprafață de aproximativ 12 hectare, 7 porți de acces și multe alte monumente arhitecturale, decorate de statui. Cetatea Alba Carolina este fără dubiu una dintre cele mai frumoase locuri din țara noastră.

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului a fost construită în secolul XIV de către domnitorul Petru I Mușat. Aceasta este situată la marginea de nord-vest a orașului Piatra Neamț, pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului, la o altitudine de 480 metri. Cetatea Neamț avea o importanţă strategică foarte mare în sistemul de apărare împotriva năvălirilor turcilor.

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari este una dintre cele mai vizitate cetăți din România. A fost construită în secolul al XIV-lea, în vremea domnitorului Negru Vodă. În secolul XV, Vlad Ţepeş a refăcut cetatea, îmbunatățindu-i sistemul de fortificații. Este situată pe un vârf abrupt și înalt, la 850 de metri înălţime, iar graţie acestui lucru şi faptului că este înconjurată de o pădure de fag, cetatea era imposibil de cucerit. Pentru a ajunge la cetate trebuie să urcați 1480 de trepte de beton, însă efortul vă va fi răsplătit cu o privelişte minunată asupra Munţilor Făgăraş şi a Barajului Vidraru, aflat la 4 km distanţă.

Cetăţile României sunt locuri încărcate de istorie, pe care trebuie negreşit să le descoperiţi. Acestea vă vor impresiona cu zidurile lor masive, turnurile, bastioanele, poveştile de demult şi peisajele pe care le oferă.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*