Locuri turistice din România care merită vizitate:

Valea Vaserului sau locul prin care Mocăniţa se face auzită

Valea Vaser este un loc special din Maramureş, aceasta traversând munţii Maramureşului în mijlocul unuia dintre cele mai spectaculoase şi sălbatice peisaje din România. Râul Vaser are aproximativ 60 de kilometri lungime şi formează o vale spectaculoasă, ca un canion, în care stânci prăpăstioase alternează cu păduri dese, cu poiene minunate şi izvoare de apă minerală.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”65″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Valea Vaserului măsoară 50 de km din Vişeu de Sus până la staţia terminală, Comanu, iar frumuseţea sa nu poate fi egalată de către nicio altă vale din Carpaţi. Valea Vaserului cuprinde o enormă zonă împădurită, singura cale de acces către aceasta fiind calea ferată forestieră. Zona face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“, aflându-se sub protecţia reglementărilor europeane. Totuşi, exploatarea ei forestieră este permisă, cu condiţia ca pădurile să fie conservate la capacitatea lor actuală.

Punctul de acces spre valea Vaser este oraşul Vişeu de Sus, acesta fiind şi punctul de pornire pentru Mocăniţa, faimosul tren cu aburi din Maramureş. Acesta circulă până la staţia Paltin, 21.6 km. În perioada ianuarie-aprilie şi septembrie – noiembrie există trenuri charter care pot călătorii mai departe de staţia Paltin. În acest moment calea este funcţională până la Valea Babii, însă în fiecare an se fac reparaţii până la staţia Comanu. Traseul până la Paltin durează două ore dus, o oră pauză şi două ore întoarcerea. 

Călătoria cu mocăniţa începe din staţia Vişeu de Sus (Căile Ferate Forestiere Vişeu de Sus sau CFF Vişeu de Sus), care nu este o staţie obişnuită de tren, ci una forestieră, astfel încât nu nu există platforme pentru pasageri. Arată mai mult a depozit de lemn decât ca o staţie de tren, în aer simţindu-se un puternic miros de lemn proaspăt tăiat.

Pornind din Vişeu de Sus, trenul urmează râul în cascade, şi trece printr-o zonă de 8 km de drum neasfaltat, presărată cu casele. Apoi traseul intră în pădurea sălbatică şi trece pe lângă stâncile prăpăstioase ale strâmtorii, făcându-şi intrarea în munţi prin tuneluri întunecoase.

În Delta-Novăţ, calea ferată se ramifică la dreapta spre Valea Novăţ, iar la stânga, de-a lungul râului Vaser, spre Comanu. Prin Cozia, Botizu, Făina şi până la Comanu, calea ferată trece printr-o zona spectaculoasă : regiuni înguste de defileu, stânci, văi şopotitoare, păduri impresionante, trei tuneluri scurte înainte de Botizu. În Făina se poate vizita o capelă construită de către coloniştii austrieci, închinată Prinţesei Elisabeta sau Sissi. La Măcârlău, calea ferată trece pe lângă rămăşiţele unui dig.

Valea Vaserului este una dintre cele mai frumoase văi din România. Iar pentru a o traversa, trebuie neapărat să faceţi o plimbare cu mocăniţa. Bătrânul tren cu aburi, desprins parcă din poveşti, vă va purta prin zone impresionante, cu strâmtori, stânci, tunerulri, văi poiene, izvoare şi păduri măreţe.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: