Din timpuri străvechi, s-a observat efectul benefic al expunerii la aerosolii de sare din saline. Țara noastră are pe teritoriul său unele dintre cele mai mari saline naturale, adevărate centre terapeutice naturale pentru o multitudine de boli și afecțiuni ale căilor respiratorii. Metoda terapeutică din aceste saline se bazează pe efectul sinergic al câtorva factori, precum acțiunea benefică a aerosolilor uscați de sare, conjugată cu încărcătura microbiană diminuată și amplificată de lipsa alergenilor din acest mediu.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”184″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva dintre aceste adevărate centre de tratament și obiective turistice, în același timp, cu recomandarea fermă de a vizita cel puțin pe cea mai apropiată.
Salina Turda.
La aproximativ 25 de km. de Cluj Napoca, în orașul Turda, această salină este una dintre cele mai frumoase din România. Este, de asemenea, și una dintre cele mai cunoscute, fiind vizitată anual de mii de turiști. După smithsonian.com, salina Turda Mina este un monument istoric din timpuri vechi, când exploatarea sării reprezenta o afacere de succes in regiune. Începând din anul 1992, mina a fost înregistrata ca sit istoric. Turiștii au la dispoziție un centru de tratament performant, dar și locuri de joacă cu mini-golf, biliard, carusel și popice. Una dintre cele mai cunoscute atracții este lacul de la nivelul inferior, pe care poți face plimbări cu barca. În plus, vara te poți bucura și de Ștrandul Durgău și de un centru spa pe tot parcursul anului.
Totodată, Salina Turda a fost inclusă, în 2013, într-un top 25 al “destinațiilor de călătorie incredibile despre care nici nu ați știut că există” de către site-ul american Business Insider, în contrast cu atracții turistice tradiționale, cum sunt cetatea Vaticanului din Roma, turnul Eiffel din Paris si catedrala Westminster din Londra.
Salina Slănic Prahova.
Situată la peste 200 de metri adâncime, cu o suprafață de aproximativ 80.000 de metri pătrați, salina se compune practic din 3 mine, din care mina Unirea este deschisă publicului larg, deasupra acesteia fiind minele Mihai și Carol. Sala de 70 de metri înălțime, cu temperatura constantă de 12 grade Celsius și umiditatea de 50%, împreună cu un aer bogat în ioni de sodiu, fac din această mină un mijloc natural foarte eficient de tratare a afecțiunilor respiratorii.
Salina Praid.
Situată în județul Harghita, salina Praid beneficiază de un aflux impresionant de circa 400.000 de turiști anual. Este și una dintre cele mai vechi exploatări de sare din România, istoria ei datând din perioada daco-romană.
În adâncul muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri; accesul in salină se face coborând 300 de trepte abrupte, iar în fata ochilor apare un adevărat orășel subteran, la 120 de metri adâncime. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afecțiunilor respiratorii. Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai susține programe de gimnastica si respirație alese pentru fiecare boala in parte.
Salina Ocnele Mari.
La 12 km. de Râmnicu Vâlcea se află salina Ocnele Mari, un alt obiectiv turistic, cu aceleași valențe terapeutice. La 225 m adâncime și cu o suprafață amenajată recent de peste 10.000 de metri pătrați, salina dispune de o biserică, un muzeu, un restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, unul de tenis, o masă de biliard, precum și locuri de joacă pentru copii.
Salina Tg. Ocna
În inima Moldovei, la câțiva kilometri de orașul Onești, se află una dintre cele mai interesante saline din România – Salina Târgu Ocna. Săpată adânc în pământ, de îndată ce pășești pe holurile uriașe ale salinei vei avea impresia că te afli într-un oraș subteran, cu o superbă biserică, un muzeu tematic și o mulțime de locuri de relaxare.
Baza turistică din Salina Târgu Ocna se află la 240 de metri adâncime, având o suprafață de 13.000 de metri pătrați. Salina are terenuri de baschet, tenis de câmp, minifotbal, precum și un lac cu apă sărată și o cascadă, ce formează un peisaj incredibil. Temperatura constantă din interiorul salinei Târgu Ocna de 12 grade Celsius și aerosolii salini fac din acest loc unul ideal pentru relaxare.