Cum alegi corect anvelopele

Îți pregătești mașina pentru noul sezon? Află cum alegi corect anvelopele. La prima vedere, cumpărarea anvelopelor este o operațiune ușoară. Totuși, dificultatea apare atunci când încerci să găsești anvelopele potrivite pentru mașina ta. O alegere greșită poate avea un impact negativ atât asupra performanțelor automobilului, cât și asupra capacității sale de a face față unui anumit tip de vreme. Evită asemenea probleme, informându-te la capitolul cum alegi corect anvelopele.

Principalele tipuri de anvelope și caracteristicile acestora

Există trei tipuri principale de anvelope: cele de iarnă, cele de vară și anvelope pentru orice anotimp. Mulți le preferă pe cele din urmă, pentru a evita bătăile de cap și a face mici economii. E bine de știut, însă, că anvelopele de vară și cele de iarnă au caracteristici specifice, întrecând performanțele anvelopelor pentru orice anotimp.

  • Anvelopele de vară

Anvelopele de vară sunt special concepute pentru a face față temperaturilor înalte. Ele au o rezistență sporită în contact cu asfaltul fierbinte. Totodată, au o aderență mai bună pe suprafața carosabilă, garantează siguranța călătorilor și, datorită contactului optim cu solul, asigură un consum redus de carburanți! Implicit, cu anvelope de vară de calitate poți face economii.

  • Anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt create pentru a face față cu brio temperaturilor scăzute. Ele nu-și pierd din flexibilitate. În acest mod, sunt evitate probleme precum drapajele necontrolate, stabilitatea redusă sau o eficiență scăzută la frânare. Anvelopele de iarnă au de 5 ori mai multe lamele decât cele de vară, oferă aderenţă pe zăpadă sau gheaţă și asigură siguranța și confortul pasagerilor.

Atât anvelopele de vară, cât și cele de iarnă, pot fi găsite la PneuNet, unde ai parte de minim 3 ani garanție și transport gratuit la o comandă de patru anvelope, oriunde în România!

Când e momentul să schimbi anvelopele

Temperatura din termometre ne indică momentul potrivit când ar trebui să trecem de la un tip de anvelope la altul. Astfel, anvelopele de iarnă trebuie înlocuite cu cele de vară atunci când temperatura depășește 7 grade Celsius (și viceversa).

Cum alegi corect anvelopele în funcție de dimensiune

Fiecare tip de automobil are propriile dimensiuni recomandate pentru anvelope. Le poți identifica în 3 moduri diferite:

  • Consultând cartea de identitate a mașinii
  • Pe pragul mașinii, cu portiera șoferului deschisă
  • Pe primele anvelope care au fost puse (dacă mașina e nouă).

Marcajele vor arăta ca o serie numerică de tipul 205/55 R 16 91 T.

Primul număr, 205, se referă la lățimea anvelopelor în milimetri. Următorul, 55, la lățime, în procente, din lățimea indicată. Implicit 55% din 205 = 113 mm.

Litera R definește construcția anvelopei/tipul acesteia, fiind inițiala termenului Radial. Aproape toate anvelopele au o construcție radială.

Cifra 16 reprezintă diametrul interior al anvelopei. Atenție! Acesta trebuie să corespundă cu diametrul jantelor pe care se montează.

91 este indicele de încărcare. El se referă la sarcina maximă pe care anvelopa o poate suporta. În acest caz, sarcina maximă este de 615 kg/anvelopă.

T-ul vine de la indicele de viteză al mașinii, adică viteza maximă a automobilului la care anvelopa este certificată și poate face față în deplină siguranță. În cazul marcajului T viteza maximă este de 190 km/oră.

Pentru ați facilita alegerea, poți utiliza serviciile celor de la PneuNet, care-ți pun la dispoziție un motor de căutare al anvelopelor potrivite pentru mașina ta, în funcție de criteriile indicate (lățime, înălțime, diametru, sezon, marcă). Sau, poți găsi la ei anvelopele potrivite, selectând pur și simplu marca mașinii pe care o ai.

 

 

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*