Cum alegi o folie de calitate pentru silozurile fermei tale

Daca ne referim strict la domeniul agricol, termenul de „siloz” are doua semnificatii, ambele presupunand spatii de stocare. Cea mai cunoscuta dintre ele se refera la acele constructii de mari dimensiuni, cu dotari speciale, folosite pentru depozitarea pe termen lung a cerealelor recoltate.

Cealalta semnificatie se refera la o amenajare destinata pastrarii nutretului pentru animale, care este supus unui proces natural de fermentare pentru a se conserva mai bine.

Un element de baza al silozului pentru furaje este folia cu care acesta este acoperit si care trebuie sa aiba o serie de proprietati.  In cele ce urmeaza, iti vom spune care sunt aceste proprietati, pentru a te ajuta sa faci o alegere potrivita pentru nevoile tale.

 

Impermeabilitatea

Orice tip de folie pentru acoperirea silozurilor trebuie sa asigure protectia furajelor impotriva umiditatii, ceea ce inseamna ca nu va permite apei sa treaca prin ea. Prin urmare, folia pentru siloz trebuie sa fie 100% impermeabila si sa permita apei sa se scurga usor de pe ea.

Bineinteles, pentru a nu ramane nicio picatura de apa pe suprafata sa, folia trebuie sa fie montata in asa fel incat sa existe un unghi de inclinare, care sa permita drenajul.

Ventilatia

Daca apa nu are voie sa treaca prin folie, nu aceeasi regula se aplica si pentru aer, care trebuie sa asigure o buna ventilatie furajelor depozitate in siloz. Astfel, folia trebuie sa permita circulatia aerului, pentru a preveni mucegairea nutretului.

In interiorul silozului, se formeaza condens, iar umiditatea acumulata in exces duce la aparitia mucegaiului, alterand astfel calitatea furajelor. Curentii de aer care trec prin folie ajuta la eliminarea condensului si a umiditatii care provoca probleme.

 

Caldura

Aparitia condensului este, insa necesara pentru ca face parte din procesul natural de fermentare. In cadrul acestui proces, furajele trebuie ajutate sa „transpire” si totodata trebuie dispersat condensul care poate duce la aparitia mucegaiului.

O contributie importanta o are caldura care trebuie sa patrunda in interiorul silozului, iar acest lucru depinde in mare masura de folie. Aceasta trebuie sa aiba o culoare care sa atraga razele solare pentru a incalzi cat mai bine furajele din siloz si a facilita procesul de macerare.

De asemenea, si textura foliei trebuie sa retina cat mai mult caldura in interior, facilitand astfel si uscarea condensului.

 

Rezistenta la razele ultraviolete

Din moment ce actioneaza ca un magnet pentru caldura solara, e lesne de inteles ca folia pentru siloz este expusa permanent actiunii razelor ultraviolete.

Se stie ca expunerea indelungata la razele solare deterioreaza in timp anumite materiale, asa ca o folie de calitate trebuie sa fie tratata pentru a rezista cat mai mult in bataia soarelui.

 

Durabilitatea

Nu doar razele soarelui, ci si intemperiile, temperaturile scazute sau vantul pot deteriora folia, tinand cont de faptul ca aceasta se instaleaza in aer liber  si se utilizeaza vreme indelungata. Prin urmare, o folie de calitate trebuie sa reziste cativa ani celor mai dificile conditii pentru ca nu ar fi rentabil sa o inlocuiesti de fiecare data cand umpli silozul.

De asemenea, folia se poate rupe sau taia accidental, iar in acest caz e de preferat sa o poti repara cu niste plasturi produsi din acelasi material.

 

Mai trebuie precizat ca o folie pentru siloz trebuie sa fie usor de manipulat si de montat pe siloz. De aceea, trebuie sa alegi o folie dintr-un material usor, ambalat intr-o forma care sa-ti permita sa o montezi fara foarte mult efort.

Daca toate aceste criterii sunt indeplinite, inseamna ca ai gasit cea mai buna folie pentru siloz, pe care o poti folosi fara probleme ani buni. 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*