Țara nostră se poate mândri cu numeroase destinații de vis pe care atât localnicii cât și turiștii din întreaga lume le apreciază de fiecare dată când își petrec vacanța în aceste locuri.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”110″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Parcul natural Comana
La o distanță de aproximativ 40 km de București se află Parcul Natural Comana, cea mai mare zonă protejată din Câmpia Română. Această zonă este de asemenea cunoscută sub denumirea de Deltă lângă București, pentru ecosistemul său caracteristic, de deltă. Vizitatorii care doresc să experimenteze viața din Delta Dunării, dar să rămână în apropiere de capitală, pot lua o barcă prin stufărișului de pe lacul parcului sau pot merge în pădurea adiacentă.
Deși este o zonă protejată, parcul găzduiește cinci sate. Rezidenții pot alege culturi doar în zonele desemnate a fi legale și trebuie să aibă grijă atunci când își pasc animalele. Aici puteți vizita și două rezervații florale, unice în România, care cultivă bujorul balcanic care este sărbătorit de sătenii locali în fiecare an, în luna mai, în cadrul unui eveniment numit Sărbătoarea Bujorului.
La marginea pădurii, lângă zonele protejate, se află Mănăstirea Comana, construită pe ruinele unei mănăstiri fondate de Vlad Țepeș cu peste 500 de ani în urmă.
Munții Făgărașului – vârfurile cele mai înalte
Aici sunt lacuri glaciare pitorești, dintre care cel mai mare este Lacul Bâlea, centrul rezervației naturale Bâlea. Situat la 2.040 m, lacul are o suprafață de 4.65 ha și o adâncime de 11 m și este ușor accesibil, aproape de cel mai înalt punct al drumului Transfăgărășan, care traversează masivul de la nord la sud.
Creșterea sudică a insulei este atinsă printr-un tunel de autostradă sau, pentru pasionații de alpinism, peste creastă. Viața aici diferă de cea din partea de nord, dar are si unele plante specifice teritoriului superior al crestei Transilvaniei – juniperus, juniperus communis și vaccinum myrtillus. În cadrul drumețiilor pe traseele de creastă însoțite de un ghid turistic sau local, puteți vedea specii rare de păsări, printre care mai multe soiuri de șoim. În timpul verii, este posibil să vedeți și caprele sălbatice specifice zonei.
Mai ales în depresiunile îndepărtate și departe de rutele turistice frecvent străbătute, în locuri precum Arpășel, Albota și Lăița, lupii și urșii rar urcă la altitudini mai mari de 2100 m, dar se îndreaptă spre terenul inferior în pădurile de conifere, la fel ca și cerbii, râsul, mistrețul și cerbul. În Parcul Natural Munții Făgăraș puteți vizita rezervația faunistică Arpășel, peisajul calcaros din Turnu Roșu și cele mai înalte vârfuri din România, opt dintre ele atingând altitudini de peste 2.500m, cu cel mai înalt vârf Moldoveanu, ajungând la 2.544m.
Crestele Munților Făgărași sunt înguste și fac drumețiile destul de dificile, dar frumusețea peisajului oferă recompense unice. Între Cascada Bâlea și Lacul Bâlea, puteți admira priveliștile de la telecabina aflată deasupra unei văi glaciare clasice.
Transfăgărășanul: un drum european spectaculos
Transfăgărășanul este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa. Începând din apropierea orașului Curtea de Argeș, pe DN7C, acesta se încheie la intersecția dintre E68 și DN1 între Sibiu și Brașov, trecând prin păduri dense, creste de munte, dispărând aproape 1 km într-un tunel și ajungând la o altitudine mai mare de 2.000 m.
Datorită întinderilor înalte ale drumului, acesta este acoperit de zăpadă în timpul iernii, astfel încât traficul este adesea închis în perioada noiembrie – iulie. Ca urmare a unei investiții masive în infrastructură, drumul a fost deschis în 1974 și a devenit o adevărată atracție turistică pentru țara noastră și pentru întreg continentul european.