Dubla semnificație a coșurilor de Paști

Astăzi e aproape imposibil să ne imaginăm sărbătorile de Paști fără renumitul coș pascal. Însă darul nu a fost dintotdeauna celebru. Descoperă dubla semnificație a coșurilor pascale și află ce idei vin la pachet cu acest cadou.

Mai sunt săptămâni numărate până la celebrarea Paștelui. Cu siguranță, ai început să te gândești deja la cadouri. Iar printre primele care ți-au trecut prin minte au fost unele care îmbină utilitatea cu plăcerile gustative. E vorba de coșurile pascale.

Coșurile de Paști au adus, de-a lungul timpului, nenumărate zâmbete pe fețele oamenilor, fie ei copii sau adulți. Te-ai întrebat, însă, vreodată, de unde vine acest obicei și ce a favorizat apariția sa? Află care este dubla semnificație a coșurilor de Paști și ce idei frumoase poți transmite prin intermediul lor.

 

De ce dăruim cadouri de Paști?

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului. Astfel, darurile au rolul de a consemna momentul divin. Conform credințelor populare, în această zi se ofereau, de obicei, haine noi. Ele aveau rolul de a semnifica purificarea corpului şi a sufletului.

În societatea modernă, numărul darurilor a crescut considerabil, de o mare popularitate bucurându-se diverse produse alimentare, precum ar fi ouăle sau iepurașii de ciocolată. Doar în Statele Unite, de exemplu, în perioada Paștelui, se produc, anual, peste 90 de milioane de figurine-iepuraș și peste 91,4 miliarde de ouă de ciocolată! Iar de cele mai multe ori, ele ajung să fie dăruite, alături de alte delicii, într-un coș pascal.

Oricât de surprinzător ar părea, coșul pascal nu este nici pe departe o îndepărtare de la tradițiile și adevărata simbolistică a sărbătorii.

Dubla semnificație a coșurilor de Paști

Obiceiul coșurilor de Paști, așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost influențat de mai multe simboluri creștine.  Printre acestea se remarcă două: postul și sfințirea alimentelor.

Postului Mare, considerat cel mai important din an, durează 40 de zile. După o îndelungată abstinență alimentară, menită s-o reitereze pe cea a Mântuitorului de pe Muntele Carantania, tradiția spune că învierea Domnului trebuie întâmpinată cu bucurie și o masă de sărbătoare. Coșul pascal devine, prin urmare, o invitație la celebrarea resurecției și o modalitate de a ne împărtăși bucuria cu semenii noștri.

Pe de altă parte, din moși-strămoși, există obiceiul de a merge cu coșul plin de alimente la biserică. Aici bucatele urmează să fie sfințite de către preot. Astfel, coșul pascal este o alternativă contemporană și rapidă, care ne ajută să menținem tradiția, chiar și atunci când avem puțin timp la dispoziție pentru a pregăti un cozonac, a vopsi ouă sau a căuta o sticlă de vin – indispensabilă pe masa de sărbătoare.

În Europa, obiceiul coșurilor pascale a pătruns prin intermediul germanilor. Ultimii, emigrând peste ocean, l-au răspândit inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Tradiția coșului de Paște poate aminti și de primii credincioși, care obișnuiau să aducă ofrande zeilor, pe timp de primăvara, adunând roadele câmpului în coșuri și ducându-le la templu. În acest mod, ei credeau că zeii le vor asculta rugăciunile și vor avea parte de culturi mănoase pe tot parcursul anului. 

Coșuri pascale care conțin toate alimentele-simbol necesare mesei de sărbătoare

În afară de semnificația pe care o are, importanța coșului pascal rezidă și din faptul că reunește toate alimentele-simbol, necesare mesei de Paști: vinul, cozonacul și oul roșu. Iată 3 oferte de cadouri online din această categorie, care te vor ajuta să faci un dar frumos, la un preț accesibil:

  • Coșul pascal sub 35 de lei

La giftexperts, găsești cadouri online prietenoase cu orice buzunar! Pentru un buget sub 35 de lei, poți alege oricând un coș pascal “Delice”, care conține un vin roșu Cabernet, un cozonac tradițional, o lumânare parfumată sub formă de ou și un baton de ciocolată. Adică exact tot de ce ai nevoie pentru o masă tradițională de Paști.

  • Coșul pascal sub 50 de lei

Mixul de cozonac, vin roșu, trufe și biscuiți sunt un adevărat must have al mesei de sărbătoare, mai ales printre iubitorii de dulce. Îl găsești sub forma coșului “Deluxe” la cadouri online giftexperts.

  • Coșul pascal sub 100 de lei

“Dolce Pasqua” de la giftexperts este o ofertă cadouri online cu care nu poți da greș. Vinul Alira, cozonacul tradițional, numeroase dulciuri (trufe, batoane de nugam sticks-uri de ciocolată ș.a.) vor cuceri papilele gustative și inima oricărui gurmand.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*