Castelul Bethlen, construit în stil renascentist francez şi înălțat pe o colină, domină de patru secole şi jumătate Cetatea de Baltă, localitate aflată în extremitatea estică a județului Alba, la mijlocul drumului dintre Târnăveni şi Blaj. Construit în secolul al XVI-lea, fost refăcut radical de contele Ştefan Bethlen, între 1615-1624, urmând modelul castelului Chambord din Franța.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”22″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]În formă rectangulară, cu ziduri înalte și masive, castelul impresionează prin turnurile sale în formă cilindrică și prin poarta de acces. Acesta este marcat de o istorie zbuciumată, fiind când donat sau pierdut la cărți, când moștenit sau naționalizat. În prezent este deţinut de o proprietate privată, una dintre cele mai importante companii producătoare de vinuri din România. Castelul găzduiește numeroase degustări de vin, în prezent funcţionând ca și ca un mini-hotel cu circuit închis, dorindu-se ca în următorii ani acesta să fie trasnformat în hotel de lux.
Construit în 1560 de către cancelarul Transilvaniei, Bethlen Miklos, castelul și-a căpătat forma actuală în 1770, când acesta trece în posesia familiei Haller şi este restaurat în stil baroc. Tot atunci a fost amenajat parcul din jurul castelului şi zidul înconjurător, cu o poartă de acces impresionantă, din care s-a păstrat inclusiv scripetele care ajuta la ridicarea podului mobil. În timpul comunismului, această poartă a fost zidită, fiinde descoperită abia în 2000.
Castelul a fost construit drept unul de vânătoare, de agrement și nu drept un castel de apărare. Zidurile sunt masive, fiind construite din cărămidă și piatră. La început a existat și un pod mobil care făcea trecerea peste șanț, dar care nu a fost umplut niciodată cu apă. Frontispiciul castelului a fost construit de-abia în 1770, în timpul grofului Haller, acesta mai păstrând încă blazonul princiar.
De plan patrulater, castelul este prevăzut cu turnuri de colţ circulare și unul octogonal, situat pe latura de nord vest, ce adapostește o scară de lemn foarte bine conservată. Sub scară se găsește o poartă despre care se spune că ar face legătura cu castelul de la Sânmiclăuș, care la acea vreme se afla de asemenea în posesia familiei Haller. La catul cel mai de jos, de sub pamânt, se ajunge pe scara din bârne masive de lemn de stejar, care datează din 1560 și duce la o sală de degustare unde se pot acomoda până la 60 de oameni.
Numele castelului, Bethlen-Haller, este dat de cele două mari familii care l-au avut în proprietate. Bethlen este cel care l-a construit, iar Haller a fost ultima familie care a locuit în castel până la naționalizare. Între aceste două familii, castelul a aparținut unui număr de aproximativ patruzeci de familii de nobili. Castelul în care odinioară aveau loc baluri fastuoase a ajuns în, 1856, în proprietatea familiei Bruckenthal. A avut o istorie aventuroasă, a fost donat, a moștenit, pierdut la cărți, iar în timpul comunismului a fost naționalizat, aici fabricându-se șampania de Jidvei. De asemenea, de-a lungul timpului a avut mai multe destinaţii: grădiniţă, şcoală agricolă, închisoare, cantină, carmangerie şi secţie de vinuri spumante.
După 1989, castelul în care era îmbuteliat vin spumant a devenit proprietate privată. Pentru restaurarea castelului s-au investit câteva sute de mii de euro, fiind refăcute pivnița, parterul și unul dintre etaje, precum și fostele grajduri, care au fost transformate în camere. Castelul este cu circuit închis, destinat oenoturismului. Atunci când județul primește vizita unei delegații de oficiali străini, și nu numai, la castel au loc degustări, organizate pentru promovarea celebrelor vinurilor din podgoria de pe Tîrnave. La castel este gătită zilnic mâncarea pentru cei 150 de copii care frecventează grădinițele din Jidvei, Bălcaciu și Sînmiclăuș, precum și pentru 80 de muncitori ai societății.
Castelul Bethlen Haller este aşadar un loc cu o istorie fascinantă, care impresionează prin frumuseţea sa.