Locuri turistice din România care merită vizitate:

Lacul Iezer, un loc cât toată România

Dacă decizi să te aventurezi spre culmile Munților Rodnei și să admiri peisajul de la înălțime, atunci îți recomandăm o drumeție până la Lacul Iezer. Lacul glaciar Iezer, din Munţii Rodnei, se întinde sub forma hărţii ţării noastre la poalele Vârfului Pietrosu din Maramureş. Acesta este un adevărat magnet pentru turişit, care vin aici în timpul verii, atraşi de forma lui.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”12″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Lacul Iezer este un lac de origine glaciară situat în Munţii Rodnei şi aşezat în căldarea glaciară Iezeru, dintre culmea Pietrosului şi cea a Hotarului, sub vârful cu altitudinea cea mai mare din Masivului Rodnei,Vârful Pietrosu (2.303 metri). în imediata apropiere se află staţia meteo „Pietrosul“. Lacul este situat la o altitudine de 1.825 de metri, are o suprafaţă de 3.450 de metri pătraţi, adâncimea maximă de 2,5 metri şi lungimea de 84 de metri. Lacul este alimentat de două izvoare ce intră dinspre culmea Pietrosului, cu un debit cuprins între 10 şi 20 1/s. Apa se evacuează prin pârâul Pietroasa.

Lacul Iezer face parte din rezervaţia naturală ˝Pietrosu Mare˝. Este un lac glaciar foarte limpede, fiind înconjurat de munţi şi multă linişte, o adevărată oază de relaxare, unde îţi poţi petrece câteva ore liniştite. Cei care se încumetă pot urca până pe vârful Pietrosul. Traseul este unul destul de dificil, abrupt, care se parcurge în aproximativ o 1 oră, fiind făcut în zig zag, ca să taie muntele mai uşor. Totuşi, panorama de pe Vârful Pietrosul este una superbă, iar efortul îţi va fi răsplătit cu prisosinţă.

În jurul Lacului Iezer circulă destul de multe poveşti. Localnicii credeau că lacul nu are de fapt fund. „Lacul n-are fund. De fapt, are legatură cu marea. Cândva, oamenii au aruncat nişte lemne în apă şi au ieşit în mare….”. Un alt localnic explică: „Se povesteşte ca au vrut să probeze şi au aruncat nu stiu ce şi nu stiu unde a ieşit. Da, se zice ca ar avea legatură cu Marea Neagra, ca s-a aruncat un fier însemnat.

Cei care doresc să ajungă la Lacul Iezer au de parcurs circa nouă kilometri, dintre care patru se pot parcurge cu maşina, iar restul pe jos.

Traseul spre Iezer pleacă din Borșa și este marcat cu bandă albastră. Îţi recomandăm să iei un  mijloc de transport până la Borșa Pietroasa și de acolo să începi urcarea pe jos. De la Borșa Pietroasa, în aproximativ trei ore vei ajunge la Stația Meteo Iezer. Locul dintre aceasta şi lacul este înconjurat de jnepeniş, aici găsindu-se o mulţime de locuri numai bune de pus cortul. Acesta este un loc ideal pentru un popas în care poţi admira peisajul. Lacul Iezer este situat imediat după stația meteo, într-o căldare păzită de culmi golașe și sălbatice. De aici,  poți admira o panoramă de vis spre oraşul Borșa.

Dacă te încumeți să continui drumeția și să ajungi la cel mai înalt pisc din Munții Rodnei, urmărește traseul marcat cu bandă albastră, iar într-o oră vei ajunge pe Vârful Pietrosul. Priveliștea de la 2303 metri asupra masivelor muntoase înconjurătoare îți va tăia răsuflarea și îți va răsplăti pe deplin efortul depus. Pe traseul dintre lac şi vârf se pot observa, dacă este linişte, familii de marmote. În plus, în lunile mai-iunie te poţi bucura de o privelişte minunată oferită de rododendronul (bujorul de munte, o plantă ocrotită de lege) care înfloreşte în această perioadă. Rododendronii sunt printre cei mai deosebiţi arbuşti datorită frumuseţii şi armoniei înfloririi lor.

Lacul Iezer este una dintre atracţiile de neratat ale României. Forma sa neobişnuită, asemănătoare cu cea a ţării noastre, atrage mulţi vizitatori, curioşi să vadă această Românie în miniatură. Fiind situat la o altitudine înaltă, sub vârful Pietrosu din Munţii Rodnei şi făcând parte din Rezervaţia naturală Pietrosu Mare, lacul oferă o privelişte panoramică superbă, astfel încât nu vei regreta drumul parcurs până aici, unde vei găsi o oază de aer curat, linişte, relaxare.

foto: adevarul.ro, turism.bzi.ro, www.wonderfulromania.ro, www.infoborsa.ro, bloguldecalatorii.ro, urismmaramures.ro, www.hailabord.ro, 4run.ro, 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: