Dacă doriți un loc departe de zgomotul și praful care însoțește marile orașe, un loc unde să vă încărcați bateriile pentru încă o perioadă încărcată atunci vă recomandăm Lacul Roșu. Situat în Carpaţii Orientali, în partea estică a Transilvaniei, lacul s-a format în anul 1837 prin prăbuşirea unei mari mase de stânci din cauza unei alunecări de teren care a avut loc datorită infiltrării apei în anumite straturi. Și cum înainte de prăbușire în acet loc era o pădure de conifere, care acum este sub apă, în prezent doar vârfurile arborilor mai ies din apă. De fapt, tocmai acest lucru dă farmecul unic şi original Lacului Roşu.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”138″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Dar nu numai lacul este atracția turistică din zonă. Se pot efectua călătorii de agrement către Suhardu Mic şi Suhardu Mare, precum şi către Cheile Bicazului, o zonă care va face să vie se taie respirația.
Evident, nu se putea ca acest loc să fie ocolit de legende. Chiar dacă se știe momentul în care a apărut acest lac și cum s-a format, oamenii au găsit o explicație supranaturală privind culoarea roșiatică a apei.
Astfel, se spune că odinioară trăia în aceste locuri o fată frumoasă, pe nume Estera, care era atât de bună încât și natura i se supunea. Într-o zi s-a hotărât să se ducă la târg, dar acolo a întâlnit un tânăr chipeş. Cei doi tineri s-au îndrăgostit și au hotărât să se căsătorească. Din păcate, cei doi nu au mai apucat să-și vadă visul cu ochii, deoarece pentru băiat a sosit ordinul de încorporare și el a fost nevoit să plece să-și satisfacă serviciul militar. Plină de iubire, Estera ieșea în fiecare seară în faţa casei sale așteptându-și iubitul. Într-o zi de duminică, pe acolo a trecut un tâlhar care a fost cucerit de frumusețea fetei, care însă nu a acceptat să-i fie soție. Mânios, a răpit-o şi suind-o pe cal, a fugit cu ea tocmai în Suhardul Mic, unde s-a oprit. Acolo târlharul a întrebat-o din nou pe Estera dacă primește să-i fie soție. Cum fata a refuzat din nou, acesta a vrut să o facă să fie a lui cu orice preț. Estera a început să strige și a cerut ajutor munții și naturile. Imediat cu pornit vuiete şi tunete, cărora li s-a adăugat și o ploaie care a măturat totul în cale. Tâlharul, văzând ce se întâmplă, a ucis-o pe Estera cu cuţitul, sângele ei împrăştiindu-se în acel loc şi dând culoarea roşie lacului. Fapta lui nu a rămas nepedepsită, fiind prins și el sub apele învolburate.
Legenda este una frumoasă, dar adevărul este că lacul are acea culoare roșiatică din cauză că Vârful Suhardul Mic se reflectă cu o culoare purpurie în apa lacului, în care ajung şi aluviuni roşiatice aduse de pârâul Roşu, iar pe alocuri la anumite adâncimi există şi calcare roşcate care reflectă o parte din lumina ce pătrunde prin stratul de apă.
Dacă ajungeți în zonă, la Cheile Bicazului Mic nu ratați ocazia de a achizițional obiecte unice, lucrate manual ba chiar și haine tradiţionale din lână, făcute aşa cum le făceau strămoşii noştri. Fauna și vegetația din zona Lacului Roșu este unică, pentru că aici întâlnim capra neagră de munte o specie unică în toată lumea, prezentă doar la noi în România, ca să nu mai vorbim de frumoasa și delicata Floare de Colţ.
Oricum ar fi, locurile de aici te vor remonta cu siguranță și vei admira și tu peisajele pitorești, sau vei privi la lac gândindu-te la frumoasa Estera și dragostea ei nefericită.