Locuri turistice din România care merită vizitate:

Mânăstirea Nămăieşti, un loc impresionant, situat în una dintre cele mai frumoase zone montane

Locuri sfinte, lăcaşe pline de încărcătură spirituală, presărate în tihna şi profunzimea munţilor, veghează pentru binele nostru, pentru linişte şi lumină. Odată ce te afunzi în măreţia munţilor, pe drumuri şerpuite ce se împletesc miraculos cu peisaje desprinse dintr-o lume aparte, lângă oraşul Câmpulung-Muşcel, ajungi la Mânăstirea Nămăieşti, mânăstire de maici, micuţă ca suprafaţă, edificiu săpat în piatra muntelui.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”87″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Legendele mânăstirii sunt frumoase şi ne place să le credem. Se spune că unui cioban ce a făcut popas cu oile sale la poalele muntelui, i s-a arătat Fecioara Maria în vis, îndemnându-l să sape în piatră chiar pe locul unde doarme, pentru a găsi o mică bisericuţă îngropată. Ciobanul a urmat sfatul din vis, şi după trei zile şi trei nopţi de muncă, a descoperit micuţa biserică în piatră. Legenda merge mai departe, spunându-ne că Icoan Făcătoare de Minuni care se află acum în mânăstire, este cea găsită de ciobanul vizionar în stâncă.

Revenind în realitate, documentele istorice atestă satul Nămăieşti şi mânăstirea undeva în jurul anilor 1503-1547. Biserica mânăstirii este considerată monument istoric încă din secolul al XIV-lea, însă date exacte despre întemeierea mânăstirii nu există.
O altă variantă legată de începuturile mânăstirii face referire la perioada în care creştinismul se propovăduia în mare taină, prin grote şi peşteri ascunse.
Mânăstirea Nămăieşti, simbol al credinţei situat în judeţul Argeş, deţine astfel una dintre cele mai renumite icoane ale Fecioarei Maria, unele date conducând spre ideea că ar fi una dintre cele 12 astfel de icoane pictate de Sfântul Apostol Luca, adusă în această parte de lume de către Sfântul Apostolul Andrei, care a propovăduit în Dobrogea şi a plecat apoi spre Dacia Superioară. Făcând popas lângă un templu păgân închinat zeului Zamolxes, Apostolul Andrei crezând că va găsi pe cineva în templul-grotă, când realizează că locul este gol, adresează celor cu care călătoarea cuvintele „nemo est”-„nu este nimeni”, de unde se presupune că provine numele mânăstirii, Nămăieşti.
Icoana Sfintei Fecioare a fost supusă unei tehnici de restaurare extrem de laborioase, icoanei oferindu-i-se din nou lumină şi expresivitate, astfel încât rugăciunile maicilor locuitoare ale mânăstirii şi ale credincioşilor ce păşesc pe locul sfânt sunt adresate unei imagini sfinte ce impresionează prin aspect şi încărcătură.
În razela calde ale soarelui, sau printre fulgii bogaţi de zăpadă, Mânăstirea Nămăieşti veghează în taina munţilor, îşi aşteaptă credincioşii de sute de ani şi va continua să o facă.
Un loc impresionant, situat în una dintre cele mai frumoase zone montane din ţara noastră.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: