Situate intr-o depresiune carpatica, Cetatile Ponorului reprezinta unul dintre cele mai uimitoare peisaje ale tarii noastre, fiind cunoscute in intreaga lume prin grandoarea si maretia lor.
Cetatile Ponorului sunt formate din trei portiuni de stanca destul de mari care sunt situate in aceasta depresiune carstica, cu o adancime ce depaseste 300 metri. Pentru a strabate traseul va trebui sa incercati sa va deplasati pe drumul forestier situat in apropiere de acestea, drumul nefiind unul dintre cele mai blande.
Cetatile ne simbolizeaza o ogiva gotica, ce a ajuns cel mai mare simbol apusean, facand parte din Carpatii Apuseni.
Intreaga zona este impadurita cu conifere si foiase, ceea ce ne demonstreaza vechimea locului, dar si frumusetea peisajului creat, admirat anual de mii de turisti romani si straini. Peretii stancosi sunt destul de inalti, in partea dinspre Dolina III putem observa doua balcoane alcatuite din buturugi groase pentru a se traversa prapastia creata.
Pentru a ajunge in Dolina III puteti parcurge scarile din metal din Dolina I, situate in stanga Portalului. Aceasta prezinta o forma nemaintalnita din punct de vedere peisagistic, fiind triunghiulara, avand laturile de aproape 300 metri.
Bine de stiut:
Poteca destinata strabaterii turistilor este situata in sudul Dolinei III, in cale acestia intalnind un raulet destul de puternic ce incearca sa se razvrateasca cu legile naturii.
Pentru a admira intregul peisaj este indicat sa incercati sa urcati in cele patru balcoane situate deasupra Dolinei II si Dolinei III, de aici avand o privire de ansamblu asupra intregului peisaj creat de natura salbatica.
[geo_mashup_map]