Obiective turistice Țara Hațegului – o Românie altfel

Țara Hațegului este unul dintre cele mai frumoase locuri din România, iar județul Hunedoara este  renumit datorită numeroasele atracții turistice pe care le găsim aici. Dintre acestea amintim bisericile medievale din piatră,  o parte dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, siturile arheologice, precum Sarmizegetusa Regia, Parcul de zimbri Hațeg-Silvuț sau Castelul Corvinilor.

Dacă vorbim despre bisericile vechi de peste 700 de ani de aici, acestea sunt adevărate capodopere arhitecturale care oferă o incursiune fascinantă în trecutul istoric al regiunii.

Una dintre cele mai frumoase este biserica de piatră din satul Densuș. Aceasta este considerată cea mai veche biserică de acest gen din România, fiind  o atracție turistică des vizitată de turiștii din România și din străinătate. Această biserică din satul Densuș  are origini care datează din secolul al XIII-lea. Construcția sa este unică. Aceasta combină elemente păgâne și creștine, în timp ce în interior păstrează multe artefacte istorice.

 

Un alt loc din Țara Hațegului care merită din plin atenția  este Castelul Corvinilor (Castelul Huniazilor). Este o impresionantă cetate medievală construită în secolul al XV-lea într-un stil aparte, având  rol de apărare. Cu turnurile sale maiestuoase și podurile solide, această bijuterie arhitecturală este renumită nu doar pentru aspectul său, ci și pentru moștenirea istorică pe care o are, atât în ceea ce privește arhitectura, cât și pentru interioarele originale, păstrate forțe bine de sute de ani.

Castelul Corvinilor are o istorie veche de secole, astfel că pe lângă rolul său de apărare, castelul obișnuia să fie casă pentru diverse familii nobiliare care și-au pus amprenta asupra acestui loc. Astăzi, Castelul Corvinilor este o destinație turistică renumită, fiind vizitată de turiști de pretutindeni. În prezent, castelul a fost restaurat și apoi transformat în muzeu.

 

Pentru iubitorii de natură, un alt loc care merită explorat este Parcul Național Retezat. Acesta se află la mică distanță de Hațeg și reprezintă o adevărată comoară pentru pasionații de drumeții. Cu vârfuri sale semețe și lacurile glaciare, acesta găzduiește o diversitate impresionantă de floră și faună. Astfel că acest parc național este un paradis pentru aventurieri și turiști deopotrivă. Retezatul are cel mai variat teren montan din Carpați.

Frumusețea acestor munți este dată de existența lanțurilor muntoase înalte, a căror altitudine depășește 2000 m, dar și de relieful său variat, în care au rămas urme glaciare.

Din acest motiv, acești munți au cunoscut o serie de schimbări climatice puternice, în etape, mărturie stau  platformele de eroziune alpină: Borăscu, Râul Șes, Gornovița.

Țara Hațegului este cunoscută și pentru rezervația de zimbri Hațeg-Silvuț, printre puținele rezervații de acest gen din Europa. Pădurea Silvuț  are o zonă impresionantă, cu vegetație conservată și pajiști frumoase. Aici, copacii seculari ai pădurii și pârâiele șerpuite fac din ea refugiul perfect pentru una dintre cele mai mari și mai bine conservate populații de zimbri din lume. Veți putea observa aceste  animale magnifice în  habitatul lor natural.

 

În același timp, dacă alegeți să vizitați acest obiectiv turistic, veți putea admira și alte animale precum căprioare, mistreți și păsări. De asemenea, puteți merge pe trasee bine întreținute pentru a  explora ecosistemul unic al acestei păduri.

O altă atracție turistică de nerefuzat din Țara Hațegului o reprezintă chiar bucătăria locală, care completează perfect experiențele culturale ale turiștilor. Țara Hațegului este renumită pentru bucătăria  tradițională cu preparate delicioase precum mămăliga cu brânză și smântână sau sarmale după rețete tradiționale vechi.

 

Pe scurt, când vorbim despre obiective turistice Țara Hațegului, ne gândim la biserici de piatră și castele frumoase, munți impresionanți în care trăiesc zimbri, dar mai ales tradiții românești autentice oferite de pensiunile de aici. De toate acestea te poți bucura dacă alegi să vizitezi județul Hunedoara.

Țara Hațegului este unică în România și merită cu siguranță  să fie  pe lista destinațiilor tale de vacanță. Cu o istoria veche de secole și un patrimoniu cultural impresionant, Țara Hațegului atrage în fiecare an mii de turiști dornici să descopere numeroasele atracții turistice din județul Hunedoara.

 

 

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*