Rezervația de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragoș Vodă” este una din cele 4 rezervații de zimbri existente la noi în tara și este catalogată ca fiind una dintre cele mai mari rezervații exclusive zimbrilor din Europa. Situată în nordul județului Neamț, pe raza comunei Vânatori-Neamț, în apropierea drumului naţional DN15 și a Mănăstirii Neamțului, rezervația reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale județului.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”212″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Rezervația de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragoș-Vodă” a fost inființată in anul 1968, se întinde pe aproximativ 11.500 ha și este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamț.
Primele exemplare de zimbri, în număr de trei, originare din Polonia, au fost aduse în anul 1970, dându-li-se numele de Rarău, Roxana si Raluca. În anul 1974 se nasc primele două exemplare de zimbru în cadrul rezervației: Rosina – femela si Roco – mascul; în același an, rezervația găzduiește filmarea unor secvențe de vânătoare pentru filmul “Frații Jderi” si “Stefan cel Mare – Vaslui 1475”.
În anul 1975, la începutul lunii august, toți cei 5 zimbri, sătui de captivitate, reușesc sa rupă gardul șubred al țarcului și ajung pe piscul Brăileanca și in poiana Grajduri, unde consumă din belșug coaja de carpen, fag, frasin și chiar brad, sortimente care le lipseau in țarcuri. După 3 săptămâni au fost readuși cu mari dificultăți în rezervație. În același an, la sfârșitul lunii august, moare femela Roxana, ca urmare a efortului la care a fost supusă cu ocazia filmării secvențelor de goana pentru filmul “Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”, cumulate cu efortul readucerii în țarcuri și cu o boala mai veche.
În timp, s-au mai transferat 5 zimbri la Rezervația Bucșani-Neagra, în 1982 și alți 3, de la aceeași rezervație, au fost readuși în 1998. În cadrul rezervației, pe lângă zimbri se mai pot intâlni: cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuc, iepuri, urși, lupi și specii de avifauna. Intr-un țarc de cca. 4 ha se găsesc doar 6 exemplare de zimbri, doi masculi și 4 femele, care sunt găzduiți în scop turistic. Restul de până la 28 de exemplare se află în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafață împrejmuită de 180 de hectare de teren. Pe viitor se așteaptă sa se aducă încă patru exemplare de zimbri din Suedia, respectiv încă patru femele de zimbru.
Începând cu anul 2002, rezervația beneficiază de un program de modernizare și îmbunătățire a spatiilor de cazare cât mai aproape de mediul lor natural, în cadrul proiectului “Managementul Conservării Biodiversității”, implementat de către administrația rezervației.
Atunci când cutreieri pădurile întinse cât vezi cu ochii, când admiri pășunile și dealurile care se întind la infinit, te cuprinde senzația de libertate. Cu toate acestea, turistul care vizitează Rezervația de zimbri Vânători, Neamț, are și alte opțiuni în imediata apropiere. De la rezervaţia de zimbri până la Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu sunt doar 3 kilometri. Casa a fost ridicată în anul 1937 de către mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu și îi poartă numele. Mihail Sadoveanu a locuit în această casă între 1944-1961 fiind folosită ca reşedinţă de vară. După moartea scriitorului casa devine muzeu.
La câțiva kilometri mai departe se află Cetatea Neamțului, care te va impresiona cu siguranță. Înainte de a ajunge acolo te poți opri să vizitezi Casa Memorială ”Ion Creangă”, în trecere prin Humulești. Stațiunile Oglinzi și Bălțătești pot fi, de asemenea, o opțiune bună, datorită efectelor curative ale apelor din această zonă.