Locuri turistice din România care merită vizitate:

Sfaturi și recomandări pentru drumeții în siguranță

Drumețiile sunt o plăcere pentru toată lumea, dar pentru ca ele să nu riște să se transforme în aventuri de povestit la fiecare reuniune de familie, e nevoie de puțină planificare prealabilă. Iată ce ai de făcut pentru ca excursiile să fie, cu adevărat, o plăcere.

                                                           Sursa foto: www.pexels.com 

Informează-te cu privire la traseu

Înainte de a porni la drum este foarte important să te informezi în legătură cu traseul pe care îl vei urma. Poți folosi o hartă a zonei respective sau poți apela la biroul Salvamont pentru indicații detaliate și precise.

Ce trebuie să știi înainte de plecarea de la cabană:

  • Punctul de intrare pe traseu și destinația acestuia;
  • Marcajul turistic;
  • Durata estimată pentru parcurgerea traseului;
  • Diferența de nivel;
  • Gradul de dificultate.

Înainte de a porni la drum, analizează obiectiv componența grupului în care te afli și gândește-te bine: durata estimată pentru parcurgerea traseului nu ia în calcul întârzierile care se pot datora prezenței copiilor în grup, sau a unor persoane complet lipsite de condiție fizică. Mai mult decât atât, durata traseului trebuie, de cele mai multe ori, dublată deoarece trebuie să vă întoarceți în punctul din care ați plecat.

Un alt lucru important pe care ar trebui să îl afli este dacă traseul este practicabil indiferent de condițiile meteo și dacă e sigur să îl parcurgeți dacă vă prinde ploaia pe drum, de exemplu.

Nu uita că viteza de deplasare a grupului este egală cu viteza de deplasare a celui mai lent membru și calculează timpul necesar parcurgerii traseului cu îngăduință. Dacă ai un amic supraponderal sau cu o condiție fizică discutabilă, nu te aștepta să parcurgă traseul la fel de ușor ca cea mai atletică persoană din echipă.

Echipează-te corespunzător

Cele mai multe accidente petrecute pe munte au legătură cu echipamentul necorespunzător folosit de către drumeți. Cel mai important este să fii încălțat adecvat, în bocanci de munte sau încălțăminte de trekking, în funcție de zona în care urmează să călătoriți.

Pentru că vremea este foarte schimbătoare, fiecare membru al grupului trebuie să aibă disponibilă pantaloni lungi, un hanorac și o haină de ploaie chiar și pe timp de vară.

Când porniți în grup, sunteți responsabili, fiecare, atât pentru propria persoană cât și pentru colegii de drumeție. De aceea este important să încurajezi prietenii să se echipeze adecvat de fiecare dată.

Bețele de trekking sunt un element de siguranță suplimentar

Bețele de trekking sunt ușoare, rezistente și foarte utile, într-o gamă variată de situații. Prin urmare, e de preferat ca ele să te însoțească în deplasările tale montane.

Ele sunt folositoare atât când te deplasezi pe loc drept, cât și în pantă, ajutând urcușul și prevenind alunecările necontrolate la coborâre. Echiparea cu două bețe de trekking a fiecărei persoane din grup scade semnificativ riscul de accidente, entorse și luxații.

Dacă, totuși, suferi un accident pe munte, nu amâna să consulți medicul. Apelează la un RMN articular dacă medicul îl recomandă, pentru a evita ca o posibilă leziune să treacă neobservată și să riște să se cronicizeze.

Pregătește-ți rucsacul personal

Fiecare persoană din grup trebuie să aibă un rucsăcel personal în care să transporte echipamentul pentru vreme rea, o trusă simplă de prim ajutor (dezinfectant, tifon, leucoplast, pensetă), o cantitate suficientă de apă și mâncare pentru perioada deplasării.

Consumul de apă din pârâu nu trebuie încurajat, deoarece există un risc important ca aceasta să fie contaminată cu fecale provenite de la animale, ceea ce poate declanșa boli gastrointestinale grave.

Este bine ca fiecare drumeț să aibă în rucsac un briceag, o lanternă și un fluier pentru a putea comunica eficient în situații de urgență sau dacă cineva se rătăcește de restul grupului.

Atenție la insecte și animale

Repelentele împotriva țânțarilor și a căpușelor și un spray cu piper împotriva ursului sunt utile și recomandate în cazul oricărei ieșiri în natură. Chiar dacă nu se știe ca zona respectivă să fie populată de urși, spray-ul cu piper se poate dovedi util și împotriva câinilor de stână prea activi.

 

Cu pregătirile de rigoare, drumețiile în natură pot fi o sursă excelentă de relaxare și te pot ajuta să regăsești starea de bine. Trebuie doar să le planifici cu atenție.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: