Sezonul de iarnă și-a intrat în drepturi de câteva zile doar, mai exact de când au început ninsorile abundente. Oricum, pentru amatorii sporturilor de iarnă, sezonul a început mai devreme, pe alocuri, mai exact la Prislop.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”175″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Pârtia Prislop este localizată în pasul Prislop, la granița dintre Maramureș și Suceava, la o altitudine de peste 1400 de metri. Accesul în pasul Prislop se face pe DN18, de la Câmpulung Moldovenesc sau de la Vișeu.
Pârtia Prislop, noul obiectiv turistic al Borșei.
Deși pasul Prislop încântă ochiul trecătorului și vara, cu peisaje de o frumusețe deosebită, începând cu 2017, pârtia amenajată aici a devenit locul de întâlnire a multor împătimiți ai sporturilor de iarnă. Aceasta deoarece în luna ianuarie a acestui an a fost inaugurată oficial pârtia Prislop, în cadrul unui eveniment oficial care a inclus un spectacol muzical, focuri de artificii și chiar o coborâre cu torțe a reprezentanților Serviciului Salvamont din Borșa.
Despre pârtie, numai de bine! Aceasta beneficiază de o instalație de nocturnă, precum și de o instalație de urcare cu telescaun fix, cu vehicule de 2 locuri, care are o capacitate de transport de până la 800 de persoane pe oră și se întinde pe o lungime de 1100 de metri. Pârtia propriu zisă are așadar aceeași lungime, pornește de la 1543 de metri altitudine și coboară până la 1369 de metri, având astfel o înclinare medie de 18%. Diferența de nivel de 174 de metri, precum și lățimea medie de 150 de metri permit unui număr mare de schiori să își practice sportul preferat sau doar să își ia doza zilnică recomandată de sănătate, pe o pârtie al cărei nivel de dificultate este clasificat ca fiind mediu. Oricum, pe această pârtie, porțiuni amenajate corespunzător permit și începătorilor să achiziționeze deprinderile necesare schiatului sau snowboardingului.
Programul de funcționare al pârtiei este de la 10.00 la 17.00 în week-end-uri, iar programul de iluminat nocturn este 16.00 -22.00, așadar plăcerea se poate întinde până târziu în noapte. Pârtia beneficiază de zăpadă naturală, datorită amplasării sale pe versantul nordic. Din același motiv, este de așteptat ca stratul de zăpada să țină până în luna mai, făcând deliciul amatorilor de sporturi de iarnă.
În ceea ce privește costurile de utilizare a instalației de telescaun, acestea sunt de 7 lei o urcare pentru un adult și de 5 lei pentru un copil. Abonamentul valabil pentru adulți este de 100 de lei, până la ora 16.00 și de 80 de lei pentru un copil, pentru același interval orar.
La data redactării acestui articol, stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri de zăpadă și se poate schia în condiții bune.
Turism în Maramureș.
Nu doar sporturile de iarnă atrag turiștii în Borșa Maramureș. Pentru schiorul care dorește să își relaxeze corpul după câteva ore de schi și, în același timp, să își îmbogățească spiritul, zona oferă și alte atracții. La peste 80 de kilometri distanță se află cimitirul vesel de la Săpânța, renumit nu doar pe plan local, care, fără îndoială, merită o zi dedicată dintr-un sejur turistic în zonă.
În localitatea Borșa, se înalță Mănăstirea Sfânta Treime Prislop, cu hramul Schimbarea la față. Tot aici se află un cimitir al eroilor căzuți în primul război mondial, precum și un muzeu al rădăcinilor, care colecționează peste 100 de rădăcini, cu forme dintre cele mai diverse și variate.
Zonă puternic spiritualizată, Maramureșul posedă o colecție impresionantă de lăcașe de cult specifice, unele incluse în patrimoniul mondial al UNESCO, printre care se numără bisericile din lemn din Bârsana, Budești, Josani, Desești, Poienile Izei, Șurdești, Plopiș, Ieud Deal și Rogoz.
De asemenea, în apropierea Complexului Turistic Borșa, turistul poate vizita Cascada Cailor, aceasta, împreună cu regiunea din jurul ei fiind impresionante.
Unde ne cazăm?
Cu atâtea obiective turistice în zonă, cazarea nu reprezintă o problemă. Fie hoteluri, fie pensiuni agroturistice, acestea abundă, iar prețul unei nopți pentru o camera dublă începe, de regulă, de la 80 de lei și poate depăși 200 de lei. Oferta este bogată și variată și proprietarii de pensiuni își fac simțită prezența în mediul online, în așa fel încât singura dificultate este cea a alegerii.