Suferi de depresie sezonieră? Iată ce să mănânci ca să te simți mai bine ca oricând

În primele săptămâni ale sezonului rece, ne bucurăm de temperaturile mai scăzute, începem să ne îmbrăcăm mai gros, ne sporim confortul acasă cu pături călduroase, mâncăruri copioase și băuturi fierbinți, dar pe măsură ce saptămânile trec și frigul devine din ce în ce mai pătrunzător, entuziasmul nostru este înlocuit cu irascibilitate, nervozitate, melancolie și nerăbdarea ca soarele să strălucească din nou. Dacă în fiecare an vă confruntați cu stări apăsătoare, cunoscute sub denumirea de tulburare afectivă sezonieră, luați în considerare adoptarea unui regim alimentar mai sănătos.

Suferi de depresie sezonierăMulți dintre noi confundăm cerințele organismului nostru. Avem impresia că ne cere mâncăruri grase și consistente, când în realitate ne cere mâncăruri mai nutritive și mai hrănitoare. Dar dacă o mâncare are o cantitate mai mică de grăsimi, asta nu înseamnă că este fadă. Bucătăria libaneză ne dovedește cel mai bine cum o mâncare poate avea un gust desăvârșit gătită doar cu puțin ulei de măsline sau ulei de susan. Ingredientele proaspete, condimentele și mirodeniile îndrăznețe sunt cele care dictează gustul nemaipomenit al mâncărurilor libaneze. Răsfoiți un meniu autentic libanez pe zaitoone.ro și nu lăsați stările apăsătoare să vă acapareze.

Iată ce alimente au puterea de a ne stimula starea de spirit în sezonul rece:

Alimente bogate în vitamina D

Oare de ce oamenii tind să fie mai veseli vara? În lunile mai calde, suntem scăldați în mod continuu în lumina soarelui, care este o sursă prețioasă de vitamina D. Dar, pe măsură ce zilele devin din ce în ce mai scurte și ne adâncim în sezonul de iarnă, petrecem mai mult timp în case și birouri și nu mai reușim să ne bucurăm nici măcar de puținele ore în care avem parte de soare. Asta înseamnă că în sezonul rece suntem privați de vitamina D pe care doar soarele o dăruiește cu atâta generozitate. Sursele alimentare de vitamina D nu sunt la fel de accesibile ca în cazul altor vitamine. Pentru a-i oferi organismului vitamina D după care tânjește, trebuie să consumăm cât mai multe fructe de mare și pește, în special pește gras, cum ar fi somonul, dar și macrou, ton și sardine. Creveții sunt iarăși foarte recomandați, așa că vă puteți face oricând o rezervare pe zaitoone.ro pentru a servi o specialitate delicioasă de creveți Zaitoone cu sos de rodii sau o porție grozavă de Fatteh creveți. La rândul lor, produsele lactate sunt de obicei îmbogățite cu vitamina D. Optați pentru lapte integral, deoarece conține mai multă vitamina D naturală decât laptele cu un conținut redus de grăsimi. Gălbenușul de ou este, de asemenea, bogat în vitamina D.

Alimente colorate

În sezonul rece, suntem atrași de preparatele mai consistente, cum ar fi tocănițe, însă acestea au adesea un aspect mai fad. În schimb, farfuriile pline cu alimente proaspete și colorate ne încântă și ne binedispun imediat. Încercați să acompaniați fiecare fel de mâncare cu o garnitură pe bază de legume și frunzoase, cum ar spanac, kale, morcovi, cartofi dulci sau dovleac.

Condimente

Știm cu toții că persoanele care respectă un program zilnic de exerciții fizice se simt mai fericite după fiecare antrenament, datorită eliberării de endorfine și dopamine. Iată că ne putem bucura de același efect și atunci când servim un aliment picant, în special ardei iute. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne înlocuim antrenamentul sportiv cu un bol cu ardei iuți, ci doar să ne bucurăm din când în când de ceva picant.

Nu în ultimul rând, un desert este mai mult decât binevenit atunci când vă încearcă o depresie sezonieră. Doar că ar fi bine să stați departe de prăjiturile grele. Optați mai degrabă pentru ciocolată amăruie, cu un conțint de cel puțin 70% cacao, deoarece stimulează producția de endorfine, acele substanțe chimice din creier care ne oferă o stare de bine. De asemenea, conține substanța chimică serotonină, care acționează ca un antidepresiv, acesta fiind doar un alt motiv pentru a vă răsfăța cu puțină ciocolată.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*