Locuri turistice din România care merită vizitate:

Top 3 locuri de vizitat în Geoagiu Băi, Hunedoara

Aflată în judeţul Hunedoara, staţiunea Geoagui Băi este situată la 350 m. altitudine, la confluenţă râului Mureş cu râul Geoagiu. Geoagiu Băi a fost transformată în staţiune balneoclimaterică, recunoscută naţional, fiind cea mai vechie exploatare balneară din România. Încă din perioada romană, calităţile curative ale apelor termale şi minerale au fost cunoscute şi apreciate.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”55″ sortorder=”644,645,653,652,651,655,647,646,648,649,650,654″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]1. Băile termale romane din Geoagiu Băi

Băile de la Geoagiu sunt băi termale, care datează încă din epoca romană, cunoscute şi sub denumirea de băile termale romane Germisara, datorită castrului roman cu acelaşi nume din imediata apropiere.

Băile au păstrat forma arhitecturală din vremea romana, acestea fiind construite pe o fâşie de pământ înaltă, putându-se observa şi drumul roman pavat cu dale de piatră.

Factorii naturali de cură constau în ape minerale alcaline, ușor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene, mezotermale și termale (29 – 32 grade C); nămol de turbă, feruginos, climat sedativ.

2. Biserica Rotonda

Aceasta este considerată a fi cea mai veche biserică medievală din România, datând din secolele XI-XII.

Biserica are 172 de morminte vechi din cei 5,000 de locuitori ai staţiunii Geoagiu Băi.

Biserica Rotonda impresionează prin vechime şi prin forma ei ciudată, aceasta fiind construită din cărămidă groasă, romană şi piatră de râu, legenda locului atribuind construcţia acesteia unor cruciaţi ce se întorceau de la Ierusalim

O altă surpriză a acestui loc este existenţa în curte a unei alte biserici medievale vechi, aceasta datând din secolul al XVI-lea, biserică construită în mare parte din pietre funerare aduse de la castrul roman Germisara, în stil gotic, îşi întâmpină vizitatorii cu doi lei la întrarea în lăcaşul de cult reformat.

3. Cascada Clocota

Această cascadă este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România, unică prin faptul că apa acesteia nu îngheaţă niciodată, deoarece aceasta colectează cele 16 izvoare termale din zonă.

Cascada Clocota are o cădere de apă de aproximativ 48 m. şi o lăţime de 22 m. iar apa acesteia fiind pură, plată.

Un alt aspect interesant al acestei cascade este aspectul deosebit, tocmai datorită existenţei unor faduri verticale pe întreaga înălţime a căderii de apă. Acestea sunt de fapt rădăcinile unor copaci care s-au prăbuşit şi s-au amestecat cu depuneri de calcar, ele fiind acoperite de muşchi şi plante atârnătoare.

4. Castrul Germisara

Acesta se găseşte în imediata apropiere a oraşului Geoagiu, în Cigmău, în acest castru au fost cantonată unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicianorum, precum şi subunităţi ale Legiunii a XIII-a Gemina.

Acest castru a funcţionat neîntrerupt între anii 100-250 e. n. şi a găzduit în medie 500 de militari.

Aceasta nu are o formă rectangulară, aşa cum sunt majoritatea castrelor militare romane, Germisara urmează forma accidentată şi deluroasă a terenului, pe o suprafaţă de 2,4 hectare.

Vizitarea este liberă, putând solicita un ghid care să vă povestească întreaga istorie a Castrului Germisara.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: