Sulina este ‘locul în care bătrânul Danubiu îşi pierde apa şi numele în mare…, scria Jean Bart în romanul său, Europolis. Acesta descria oraşul drept un mic port cosmopolit, cu un farmec şi un pitoresc deosebit.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”117″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Situată în Delta Dunării, în punctul de vărsare al braţului Sulina în Marea Neagră, Sulina reprezintă punctul cu mai mică altitudine medie din România, 4 metri înălţime faţă de nivelul mării şi totodată extremitatea estică a ţării. Sulina este astăzi un loc turistic liniştit, încă necunoscut de către mulţi. În trecut, aici era graniţa dunăreană a Imperiului Roman.
Sulina nu este legată direct de reţeaua de drumuri din România şi poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Zilnic, din Tulcea pleacă vapoare spre Sulina.
Aşezarea este menţionată pentru prima oară în perioada bizantină, în anul 950, cu numele de Selina, în lucrarea lui Constantin al VII-lea Porfirogenetul, De Administrando Imperiao. Cele mai multe ştiri despre viaţa localităţii Sulina încep să apară din secolul al XVIII-lea, când turcii încep să aleagă drumul apei până la Constantinopol, trecând pe braţul Sulina (singurul navigabil la aceea vreme). În secolul l XIX-lea, Sulina câştigă statutul de oraş, odată cu stabilirea aici a Comisiei Europene a Dunării, ce a transformat localitatea dintr-un sat de pescari într-un important oraş pentru traficul fluvial.
Înainte de Primul Război Mondial, populaţia ajungea la 4.913 locuitori, Sulina fiind un oraş cosmopolit, pe care scriitorul Jean Bart avea să-l numească „Europolis“. Oraşul nu a scăpat nici de bombardamentele celor două războaie mondiale, care au distrus peste jumătate din oraş. După război, oraşul se reface, atât economic, cât şi urbanistic, intrând sub influenţa sovietică. Din anii 2000, Sulina devine unul dintre locurile preferate de turişti în Delta Dunării.
Iată câteva dintre atracţiile turistice din Sulina:
Palatul fostei Comisii Europene a Dunării (C.E.D)-este cea mai impunătoare clădire din oraş, construită în 1866, în stil neoclasic, localizată lângă cheiul unde acostează vapoarele pentru pasageri.
Farurile
Farul de pe digul nordic, construit în 1887, în care s-au filmat scene din filmul Toate pânzele sus.
Farul central, dat în folosintă în 1870, ce funcţionează astăzi ca muzeu.
Farul de pe digul sudic este un far metalic cu o înălţime de 11,6 metri.
Farul de aterizare, sau farul nou, amplasat în apropiere de capătul digurilor canalului Sulina, cu o înălţime de 50 de metri. Este funcţional, reprezentând reperul de navigaţie la intrarea pe canalul Sulina, lumina sa fiind vizibilă de la 19 mile marine depărtare.
Cimitirul maritim- este un complex de cimitire, ce cuprinde cimitrul creştin, evreiesc şi musulman.
Biserica Sf Alexandru şi Nicolae sau Catedrala Deltei– una dintre cele mai frumoase din Dobrogea, situată pe faleza Dunării. Catedrala a apărut ca un semn de mulţumire pentru vitejia eroilor de la Griviţa, care şi-au jertfit viaţa pentru eliberarea Dobrogei străbune de sub ocupaţia otomană. Alte biserici sunt cea grecească şi catolică.
Plaja cu nisip fin este printre cele mai căutate atracţii din Sulina, aflată la aproximativ 2,5 km distanţă de centrul oraşului. De asemenea, dacă ajungeţi la Sulina trebuie neapărat să porniţi în excursii pe canale, spre Sfântu Gheorghe, spre cătunul Cardon, spre Golful Musura sau locuri mai îndepărate, precum Periprava sau Pădurea Letea.