Iașiul este una dintre cele mai valoroase zone din țară în ceea ce privește mediul de business. În capitala Moldovei, companiile au reușit să își mențină trendul ascendent dezvoltat în ultimii ani și se pot lăuda cu afaceri prospere. Cu toate că sunt peste 15.400 de firme în Iași active, societățile românești domină clasamentele doar din punct de vedere numeric, fiind în minoritate în funcție de cifra de afaceri. Existența mediului universitar care anual furnizează forță de muncă pentru diferite domenii este unul dintre cele mai importante avantaje ale companiilor ieșene și contribuie la dezvoltarea economiei.
O fabrica americană pe primul loc
În fruntea clasamentului se menține compania Delphi Diesel Systems România, care activează în domeniul producției de piese și accesorii pentru autovehicule, pompe și injectoare pentru motoarele diesel. Firma are o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de lei și un profit net de aproape 196 milioane de lei. Delphi Diesel a fost înființată în anul 2007, în urma unei investiții de 155 milioane de euro, și se întinde pe o suprafață de 16 hectare în comuna Miroslava. Producătorul este cel mai mare angajator din județ numărând puțin peste 2.000 de salariați. În topul național al celor mai puternice companii, fabrica americană se regăsește pe locul 60.
Firme românești cu afaceri înfloritoare
A doua cea mai de succes companie din capitala Moldovei este ArcelorMittal Tubular Products Iași, care derulează afaceri de 381,9 milioane de lei. Fosta Metalurgica este cel mai mare producător de țeavă sudată din România și face parte din Grupul ArcelorMittal, cu operațiuni în peste 60 de țări. Producătorul ieșean de tuburi și țevi are un număr de aproximativ 260 de angajați. Compania este urmată în clasament de Antibiotice Iași, societate aflată în patrimoniul statului prin Ministerul Sănătății. Pe sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază, firma a declarat o cifră de afaceri de 337,6 milioane de lei și un profit net de 33,5 milioane de lei. Antibiotice Iași se află totodată și pe lista celor mai mari angajatori din județ, având peste 1.400 de salariați.
Cu afaceri de 252,3 milioane de lei, compania Conex Distribution ocupă locul patru în topul celor mai prospere firme ieșene. Aceasta este specializată în comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule și este deținută de doi români, Tereza și Ioan Prisecaru. Conex Distribution a fost înființată în anul 2003 și este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și distribuitori de produse pentru autoturisme românești și din import. Acestei firme îi urmează, pe locul al cincilea, Media Rom Grup, care derulează afaceri cu carburanți de 216,2 milioane de lei. Societatea a fost înființată în anul 2001 și este deținută de antreprenorii Ioan Melinte și Lucian Gafencu. Clasamentul continuă cu Olimpias MFG România, companie care ocupă locul șase, însă cu afaceri în scădere, de 165,7 milioane de lei. Producătorul de articole de îmbrăcăminte are un număr mediu de 58 de angajați.
Deținută de Neculai Apostol, firma ieșeană Industrializarea Cărnii (Kosarom) are afaceri de 165,6 milioane de lei, la o distanță foarte mică de cea clasată o poziție mai sus. Societatea care ocupă locul șapte are aproximativ 500 de angajați și își desfășoară activitatea din domeniul cărnii în Pașcani. Pe locul al optulea în top, cu o cifră de afaceri de 155,6 milioane de lei și un număr de aproape 850 de angajați, se află compania Amazon Development România. Aceasta este specializată în activități de realizare a softului la comandă.
Locurile nouă și zece sunt ocupate de Apavital și respectiv Cotnari. Dacă prima dintre firme a înregistrat afaceri de 149,5 milioane de lei, cea de-a doua a derulat afaceri de 148,1 milioane de lei.
Cei mai mari angajatori din Iași
Aproximativ 12.000 de ieșeni lucrează în cadrul a zece companii locale. Cel mai mare angajator este Delphi Diesel Systems România cu 2.011 angajați, urmat de Conduent Business Services cu 1.602 salariați, Antibiotice Iași cu 1.420 de persoane, Compania de Transport Public Iași care înregistrează 1.327 de angajați și Apavital cu 1.262 de salariați. Chiar dacă înregistrează sub 1.000 de persoane, următoarele societăți au un număr destul de ridicat de angajați, respectiv Gip Est 886 de oameni, SCC Services România 882 de persoane, Amazon Development Center 846 de salariați.
Cifrele de afaceri impresionate și numărul ridicat de angajați este o confirmare a faptului că societățile comerciale ieșene au un spirit antreprenorial deosebit. Sunt domenii în care business-urile au explodat față de perioada anterioară, ca de exemplu IT, iar datele financiare actuale preconizează o evoluție favorabilă pentru multe dintre firmele aflate în top.
Sursa: https://pixabay.com/en/profits-revenue-business-income-1953616/