Locuri turistice din România care merită vizitate:

Tradițiile de Paște din Borșa

Nu multe locuri se mai pot mândri cu așa o frumusețe nealterată și așa o prospețime a aerului precum Borșa. De cum pui piciorul în acest loc, simți cât ești de bogat și de binecuvântat. Iar borșenii știu prea bine cum să fie recunoscători, așa că sărbătorile pascale trebuie neaparat să se aștearnă în curățenie, în pace, în liniște, în dragoste și seninătate.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”196″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Dar până la noaptea sfântă a Învierii, în casele din Borșa se respectă cele 40 de zile ale Postului Mare, la care se mai adaugă și zilele pline de smerenie din Săptămâna Patimilor. Cu recunoștință, cu evlavie și cu băgare de seamă se ține abstinență de  la tot ce înseamnă mâncare de dulce, dar și de la cuvinte grele, răutate, mânie și altele care îngreunează sufletul și gândurile omului.

Dacă până nu demult, se mai țineau unele datini vechi precum datul pe huțâță –cu toate că și azi se mai ține acest obicei, pe parcursul postului alte obiceiuri își fac loc. Foarte îndrăgite sunt concertele care au loc la biserică și care curăță sufletul și mintea de toate grijile și furia. E o încântare să îi vezi pe micii borșeni îmbrăcați în port popular și cântând atât de duios. În ultima săptămână din post sunt pregătite coșuri cu bucate și vin și împărțite celor nevoiași, ca să se bucure și ei măcar puțin de liniștea și căldura sărbătorilor pascale.

O mare mângâiere și bucurie aduce borșenilor sărbătoarea Floriilor, când se merge cu mic cu mare la biserică, apoi întorși acasă, se adună în jurul mesei toți membrii familiei și cei apropiați. De Florii se urează „La mulți ani!” sărbătoriților și se mănâncă cu mare poftă pește cu usturoi, stins apoi cu puțin vin. Nici bine nu trece sărbătoarea Floriilor și deja clopotele bisericii bat din nou. Încep Deniile care adună localnicii în același cuget și simțire.

Țin tare mult borșenii la tradiții, și la mâncare, și la joc și la port, dar curățenia sufletească nu este deloc neglijată. Așa se face că în Săptămâna Patimilor, ziua se deretică prin curte și prin casă, ca să nu mai fie fir de praf și nimic nelalocul lui, iar spre seară, gândul și simțirile se înalță spre cele sfinte odată cu citirile și cântările vindecătoare care se aud la Denii. Cu atât mai mult, Prohodul Domnului înmoaie sufletele și le pregătește cu adevărat pentru Învierea Domnului. Dacă pe tot parcursul săptămânii, nu a rămas loc neumblat în curți și în case, deja după Vinerea Mare, gospodinele se apucă de făcut mâncare.

Tradițiile de Paște din Borșa sunt respectate literă cu literă, așă că nu vor lipsi de pe masă cozonacii bine crescuți, rumeniți și presărați cu mac, nu va lipsi nici pasca cu brânză, stafide și cu o cruce simbolică din aluat dulce, cum nu vor lipsi nici bucatele sărate, în frunte cu mielul plin de arome și drobul plin cu carne și legume. Vopsitul ouălor de Paște este aici o tradiție de când lumea și încă se mai pictează ouă cu aceeași răbare și iscusință. Iar cine nu pictează ouă, aruncă într-o oală cu apă fierbinte câteva coji de ceapă galbenă sau bucăți dintr-o sflecă roșie și așa ouăle vor fi vopsite în roșu, în mov sau în cărămiziu. Cu mâinile pline cu ulei se ung bine toate ouăle, ca să strălucească cât mai frumos.

Iar dacă totul în casă e aranjat, în grădină e curat, iar bucatele de abia se potolesc în oalele lor, gospodinele încep ușor ușor să pregătească coșul pentru noaptea Învierii. În Borșa încă se mai merge la biserică cu un coș împletit din nuiele plin cu coptură și cu ouă și acoperit cu ștrengar tradițional. Nu lipsesc din coș felii generoase de cozonac, pasca cu brânză, ouă și vin aromat. În haine curate, cu lumânări în mâini și cu sufletul încărcat de emoția așteptării, borșenii se adună la biserică pentru a sărbători Învierea Domnului. Cine rezistă, stă toată noaptea la biserică, ascultând cu luare aminte slujba de Înviere. Se întoarce în zori acasă cu bucatele din coș sfințite din care neapărat trebuie să mănânce toți cei ai casei.

Un ou sfințit și cu un bănuț se pun într-o cană cu apă, iar în prima zi de Paște, copii se spală cu acea apă pentru a fi sănătoși și feriți de cele rele. Bănuțul se dă cadou unui copil ca să-i poarte noroc. Umblatul în tez nu e o tradiție deloc uitată. Tot în prima zi de Paște, copiii cu vârstă până la 12 ani, umblă din casă în casă, anunțând pe toți că „Hristos a Înviat”. Gazdele răspund că „Adevărat a Înviat” și le oferă copiilor ouă roșii.

În toate cele trei zile de Paște se mănâncă cu poftă din bunătățile pregătite cu atâta dragoste, dar după așa un post lung și aspru, pentru borșeni ar fi fost binevenit doar un ou sau o cană cu lapte dulce. Cu flori proaspete pe masă, cu candela aprinsă și cu iubire și înțelegere are loc Paștele în Borșa.

 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: