Mocănița este una dintre principalele atracții din zona Maramureșului. Peisajele sunt absolut superbe atât vara cât și iarna, în funcție de preferințele și disponibilitatea timpului, în timpul iernii existând un calendar al rutelor Mocănița pentru sezonul de iarnă. Farmecul Mocăniței este atracția principală a zonei Maramureșului, deoarece o plimbare cu Mocănița te va purta prin locuri neatinse de oameni, un adevărata frumusețe a naturii se lasă admirată în propria-i înfățișare. Scârțâitul zăpezii sub șine, fulgii de nea ce valsează deasupra Mocăniței, aburul din răceala iernii și peisajele de poveste, fac dintr-o plimbare pătrunderea într-o lume de basm.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”180″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Pe urmele istoriei cu….Mocănița
Dacă unele drumuri este bine să le străbați la pas, sunt drumuri care este bine să le faci cu trenul. Și Mocănița este mereu pregătită să te poarte pe un traseu spectaculos, un traseu încărcat cu poveste și istorie. Drumul cu Mocănița își are punctul de plecare în Orașul Vișeul de Sus, Gara istorică a Căii Ferate Forestiere sau Gara CFF. În diminețile reci de iarnă, când razele soarelui pășesc timid prin negura norilor, oferind puțină căldură celor care așteaptă Mocănița, mecanicii aprovizionează cu lemn și apă trenul care urmează să îi poarte într-o lume de poveste, apa și lemnul fiind singurii combustibili pentru motorul cu aburi. Zăpada așternută peste șinele de tren dau Mocăniței un sunet specific, care te poartă într-o lume ireală.
Turiștii sunt purtați pe un tărâm de basm, fiind absorbiți de casele maramureșene răsfirate pe dealuri și de ”piticii” din poveste care parcă țes de zor pe lângă case. Visul îți uneori tulburat de un scârțâitul ușor al zăpezii pe șinele de tren, însă realitatea aceasta este scurtă. Din nou vei fi cuprins de visare și te vei pierde în marele alb. Vei fi cuprins de frenezie privind acel colț de natură care nu cunoaște picior de om.
Pornind de la Vișul de Sus, următoarea stație este Fabrica Trei.
Purtați de Mocănița, turiștii vor admira Valea Scadrei, înaintând ușor către Novăț. În Delta-Novăț șina se va ramifica , având în dreapta Valea Novăț, iar în stânga râul Vaser pe marginea căruia Mocănița își va continua drumul spre stația Coamnu Glimboaca unde vă puteți delecta cu imaginea de poveste oferită de Piatra Șoimului este următoarea atracția a trasului. Cozia și Novicior animează acest traseu de poveste. Prin Cozia, Botizu, Făina și până la Comanu, turiștii vor putea admira regiuni înguste ale defileului, cu văi și păduri, dar și cu tuneluri înainte de Botizu.
După un peisaj de poveste, cu copaci de bezea și case parcă din turtă dulce, are loc oprirea în stația Paltin unde turiștii pot coborî pentru a se delecta cu un vin fiert, preparate calde la grill sau un porumb fiert pentru a se dezmorți. Aici povestea lase loc istoriei. De aici poate fi admirat defileul. De asemenea, o vizită până la galerii, dacă iarna o permite, te va purta pe urmele celui De-al Doilea Război Mondial. Cât timp turiștii se delectează cu o parte din istorie, Mocănița este realimentată pentru că o așteaptă un drum anevoios și ea trebuie să facă tunel prin zăpadă. După acest popas turiștii sunt invitați din nou la visare, reluându-și călătoria prin povestea spusă de Mocănița.
Iarna îți oferă un traseu de poveste cu Mocănița, purtându-te pe meleaguri neumblate de om, unde natura poate fi admirată în propria ei frumusețe și în propria-i haină de iarnă. Cu o Mocăniță care pufăie și șuieră , o plimbare iarna va fi de vis.