Cu siguranță ai auzit de Sighișoara, însă nu ai avut niciodată ocazia să treci prin ea? Nu e târziu. Cetatea te așteaptă pentru o experiență de neuitat înapoi în timp.
Originile orașului Sighișoara se întorc în epoca romană. În timpul secolului I d.Hr., dacii (locuitorii antici ai teritoriului României moderne, care în cele din urmă se vor dezvolta în poporul român), au construit o fortificație numită Sandava. Sub administrația romană era cunoscută sub numele de Castrum Stenarum. În secolul al XII-lea, sașii transilvăneni au construit o nouă cetate numită Schäßburg.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”76″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Sighișoara (Schäßburg – Schassburg sau Schäsbrich în limba germană) este încă unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate orașe medievale din Europa. Inclus de UNESCO în patrimoniu mondial, această bijuterie din secolul al XVI-lea, cu adevărat intactă, cu nouă turnuri, străzi pietruite, case burgheze și biserici ornamentate, rivale străziore istorice ale Vechiului Praga sau Vienei pentru magia atmosferică. Este, de asemenea, locul de naștere al lui Vlad Dracula, cunoscut și ca Vlad Țepeș, domn al provinciei Walachia din 1456 până în 1462. A fost cel care a inspirat creația fictivă a lui Bram Stoker, contele Dracula.
Casa lui este doar una dintre numeroasele atracții de aici. Altele includ Biserica pe deal cu frescele sale de 500 de ani, casa venețiană din secolul al XIII-lea și biserica mănăstirii dominicane, cunoscută pentru arta artistică arsenească transilvănenească, amvonul baroc, covoarele orientale și organele din secolul al XVII-lea.
Cetatea Sighișoarei a fost construită în secolul al XII-lea, când era cunoscută sub numele de Castrum Sex, și a fost consolidată și extinsă în secolul al XV-lea. În 1298, orașul a fost menționat ca Schespurch, în timp ce în 1367 a fost numit Civitas de Seguswar. Numele Sighișoarei a fost menționat pentru prima dată într-un document scris al lui Vlad Dracul, Tatăl lui Vlad Tepes, în 1431.
În secolele al XIV-lea și al XV-lea, creșterea economică înregistrată de meșteșugarii și comercianții industriali ai Sighișoarei a asigurat mijloace financiare pentru construirea unui sistem puternic de apărare prevăzut cu 14 turnuri și câteva bastioane prevăzute cu arme de foc îndreptate spre toate cele patru puncte cardinale. Fiecare turn a fost construit, întreținut și apărat de o breslă de meserii.
Printre cele mai izbitoare se numără turnul cu ceas din secolul al XIV-lea. Acest turn controla poarta principală a zidului defensiv de o jumătate de mile și păstrează comorile orașului.
Sighișoara nu a fost cea mai mare sau cea mai bogată dintre cele șapte cetăți sătești cu ziduri în Transilvania, dar a devenit una dintre cele mai populare. O plimbare prin străzile deluroase ale orașului, cu arhitectura lor medievală originală, o combinație magică de alei pietruite în picioare, scări abrupte, pătrate retrase, turnuri, turnulete și o cetate încântătoare păstrată, este ca și cum ai reveni în timp.