Simbol al oraşului Târgovişte, Turnul Chindiei a fost construit în secolul al XV-lea de către domnitorul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua domnii. Turnul a fost ridicat peste pridvorul bisericii construite în timpul domnitorului Mircea cel Bătrân, urme ale zidurilor altarului şi naosului păstrându-se până în zilele noastre. Scopul iniţial al construcţiei a fost de natură militară, fiind folosit ca punct de pază, foişor de foc, închisoare şi loc de depozitare al tezaurului.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”88″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Originea numelui turnului se pierde în negura timpurilor. Una dintre variante susţine faptul că în zonele din vecinătate se desfăşurau ospeţe, denumite „chindii”, de unde şi provenienţa numelui. O altă variantă presupune că numele turnului îşi are originea în cuvântul „chindie”, un termen arhaic care înseamnă „apus”, timpul în care activitatea militară din turn era foarte intensă, soldaţii asigurând paza pe timp de noapte.
În momentul de faţă clădirea deţine o lăţime de 9 metri şi o înălţime de 27 de metri, această formă fiind rezultatul restaurării care i-a fost făcută între anii 1847-1851, de către domnitorul Gheorghe Bibescu, ocazie cu care i s-au adăugat încă 5 metri în înălţime.
Baza construcţiei se constituie într-un trunchi de piramidă placat cu piatră, din care se ridică turnul cilindric lucrat în cărămidă roşie. Întregul edificiu are trei nivele. Ultimele două sunt marcate la exterior prin deschideri în arc frânt şi prin balcoane sprijinite pe console de piatră. Scara interioară, sub formă de spirală asigură accesul înspre partea superioară, pe axul vertical al construcţiei. În anul 1964, odată cu modificările aduse zidurilor şi tencuielilor, au fost descoperite golurile a patru ferestre şi o uşă, prevăzute fiecare cu câte un gol deasupra, fapt ce a condus la presupunerea că acestea erau locuri de tragere, care ulterior au fost acoperite.
Turnul face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească, punct de mare atracţie pentru turiştii care vor să viziteze locuri cu o mare încărcătură istorică. Aici este găzduită expoziţia „Vlad Ţepeş. Dracula, legendă şi adevăr istoric”, unde sunt expuse documente istorice din timpul domniei sale şi hărţi în care sunt notate împrejurimile ţinutului.
Pentru cei care vor să viziteze Turnul Chindiei şi oraşul Târgovişte, drumurile ce duc spre această destinaţie sunt drumurile naţionale DN 71, DN 72, DN 72A şi drumurile judeţene DJ711, DJ712, DJ718, DJ 719, DJ 721.
Împrejurimile Turnului, aerul domnesc al ruinelor şi încărcătura istorică, fac din Turnul Chindiei şi Curtea Domnească un loc aparte, amprentat cu moştenirea lăsată de strămoşii noştri.