Stațiunea Băile Herculane din orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin

Statiunea este situata in partea de sud-vest a Romaniei, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanta de granita cu judetul Mehedinti si doar 25 de km de frontiera cu Serbia.

Statiunea Baile Herculane din orasul Baile Herculane judetul Caras-Severin - flickr

Cea mai veche stațiune balneară din lume, Băile Herculane reprezintă un mix cultural și arhitectural conservat încă din vremea Imperiului Roman, de altfel „vinovatul” pentru existența acestei stațiuni deosebite.

Pacienții care decid să vină aici să se trateze vor avea parte atât de un tratament clasic bazat pe calitatea apelor termale sulfuroase, clorurate, calcice, sodice și oligominerale, cât și de unul axat pe tehnici moderne precum: diverse metode fizio, masaje și electroterapie.

În plus, un aport semnificativ la refacerea pacienților îl are și peisajul montan deosebit. Șederea acestora fiind condimentată de atracțiile turistice din imprejurimi.
Grație factorilor de mediu naturali, care au permis dezvoltarea unei zone cu potențial terapeutic, turiștii suferinzi își vor putea remedia afecțiunile interne și externe.

Factori naturali: climat de depresiune intramontana, cu influente submediteraneene; ape minerale izotermale si hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compozitii chimice:

 • sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;

 • clorurate, sodice, calcice;

 • oligominerale.

Posibilitati de tratament: aerohelioterapie, bai termale, in bazin descoperit, bai termale sulfuroase si sarate,in vane si bazine acoperite; buvete pentru cura interna cu ape minerale, instalatii de hidrotermoterapie (si sauna), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, in bazine; inhaloterapie; cura de teren. Din statiune se pot face excursii la ruinele bailor romane, Pestera Hotilor (Grota Haiducilor), Grota cu Aburi, Crucea alba si altele.

Legenda Bailor Herculane

Originea Bailor Herculane se intinde pe o durata de aproape doua milenii. Bazele statiunii au fost puse in anul 102 d.Ch. de Imparatul Traian, romanii introducand cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele statiunii de care este legat si numele societatii noastre, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus si al frumoasei Elena, consemnat in mitologia romana ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii si al echilibrului intre forta fizica si cea spirituala.

Romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), temple, bai, monumente si statui, inchinate zeilor Hercules, Aesculap si Hygieia. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 d.C..In perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi in Dacia le-au inchinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare. Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) incepe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, in cadrul Imperiului austriac. Din 1736 incepe reconstructia si modernizarea bailor, a cailor de acces, granicerii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. Se cuvine sa pomenim aici de faptul ca in anul 1999, Termele Romane cuprinse in monumentala constructie a hotelului Roman au fost redate, dupa 2000 de ani, in circuitul turistic astfel incat vizitatorii hotelului au posibilitatea sa urmeze tratamentul balnear in aceleasi conditii cu cele ale guvernatorului provinciei, generalul roman Marcus Aurelius Pius. Dupa retragerea administratiei si armatei romane, in timpul imparatului Aurelian, sub presiunea populatiilor migratoare, baile au decazut mult comparativ cu perioada de stralucirile din vremea romana. In 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea regelui Carol, recladeste baile si mentioneaza existenta termelor lui Hercules, Higeea si Esculap. Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, care are emergenta sub Hotelul Roman si acolo se inscrie in harta Baia nr. 9. Statiunea este vizitata de-a lungul timpului de mari personalitati, intre care: imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I si imparateasa Carolina, imparatul Franz Iosef si imparateasa Elisabeta. In 1852 imparatul Austriei considera Baile Herculane ca fiind „cea mai frumoasa statiune de pe continent”, iar imparateasa Elisabeta – pasionata, indragita, distincta si armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim in care Baile Herculane sunt o prezenta distincta si incantatoare. In statiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale carui colectii au inceput sa fie constituite incepand cu anul 1922.

Existenta neintrerupta de doua milenii a statiunii Baile Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, fiind socotite un „dar al zeilor” dar si de pitoreasca asezare a statiunii intr-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de inalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura etc. au conferit acestei statiuni un inalt grad de atractivitate. Multiplele mijloace de recreare si divertisment, restaurante, baruri, terase de vara, bazine de inot cu apa termala, sauna, masaj, biliard etc. – precum si posibilitatile de drumetie si excursii in statiune si pe Valea Cernei, constituie o atractie in plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile Herculane.

Tratament:

 • Boli de piele;

 • Boli ale sistemului nervos periferic;

 • Boli ale aparatului locomotor;

 • Intoxicații și boli ale aparatului respirator;

 • Afecțiuni ginecologice;

 • Boli ale tubului digestiv;

 • Boli de nutriție.

Izvoare minerale la Baile Herculane:

La Baile Herculane se afla in to­tal 17 izvoare minerale, dintre care numai 8 sunt intrebuin­tate. In afara de izvorul Hercule, care contine apa termala salina, toate celelate ape sunt termale sulfo-saIine.

Principalele izvoare sunt:

 1. Izvorul artezian Regina Maria, cu apa termala sulfo-sa­lina, care tasneste de la o adancime de 274 m si are o tem­peratura de 54° C. Este unul dintre cele mai fierbinti izvoare si alimenteaza baile sulfuroase din stabilimentul Regina Maria.

 2. Izvorul Elisabeta, cu o temperatura de 55° C alimenteaza ­cu apa stabiIimentul cu acelas nume.

 3. Izvorul Dragalina (temp. 41°C) alimenteaza stabilimentul Dragalina.

 4. Izvorul Ileana (temp. 46°C) alimenteaza de asemeni stabilimentul cu acelas nume.

 5. Izvorul Iosif cu o temperatura de 54°C.

 6. Fantana pentru ochi cu o temperatura de 54°C.

 7. Izvorul Hercule cu apa termala salina. Temperatura lui variaza intre 20 si 67°C  din cauza infiltratiei apei de ploaie in apa termaIa.

 8. Izvorul Tamaduirii (Hygea) cu o temperatura de 48°C, a carui apa este intrebuintata numai in cura interna.

Izvoarele termale de la Baile Herculane se caracterizeaza si printr-o radioactivitate apreciabila. Dupa Loisel si Mihailescu (1921) radioactivitatea apelor termale de aici e aproape de acelasi ordin cu a celor de la Vichy si Mont Dore.

Baile sulfuroase sarate produc o stimulare generala a tuturor functiunilor organismului si mai ales a functiilor de eliminare, avand in ace­las timp o actiune sedativa. Baile sarate luate la o tempera­tura scazuta, stimuleaza asimilatia si hematopoesa.

Apele termale de la Baile Herculane sunt manifestari fumeroliene, caracterizate prin prezenta unei foarte mari cantitati de vapori de apa, prin bo­gatia in acid sulfhidric si cloruri, care rezulta probabil din descompunerea clorurei de amoniu.

Apele termale sunt aproape totdeauna limpezi cu miros de sulf (afara de acele ale izvoarelor Hercule si Tamaduirii).

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

One Response to “Stațiunea Băile Herculane din orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin”

Read below or add a comment...

 1. Alecsandra F says:

  O statiune prea frumoasa si prea lasata in paragina de autoritati…Nu inteleg cum putem fi asa delasatori si nu luptam pentru tara noastra…
  Si asa in paragina arata de vis aceasta statiune…linistita, fara forfota mare in extrasezon dar multa mizerie pe malul Cernei…
  Vara cred ca sta mai prost la capitolul curatenie caci atunci cred ca o frecventeaza multi nepasatori…
  Mi-as dori din suflet sa vad o statiune perla…

Lasă un comentariu...

*