Masa tăcerii din orașul Târgul Jiu, județul Gorj

Masa tăcerii face parte, alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutului, din Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, creat de sculptorul român Constantin Brâncuși. Acesta este este un omagiu adus eroilor decedaţi în Primului Război Mondial.

Masa-Tacerii

Masa tăcerii simbolizează masa de dinaintea luptei la care urmează să participe combatanții. Prezenţa timpului este sugerată prin cele 12 scaune-clepsidră, dispuse în cerc, care înconjoară masa.

Opera a fost creată în 1937, iniţial din piatră de Câmpulung. Fiind probabil nemulţumit de dimensiunile acesteia, în 1938 Brâncuşi a comandat la un atelier din Deva o nouă masă, din piatră de Banpotoc, cu alte dimensiuni ale tăbliei şi piciorului ei.

Sculptorul a combinat cele două mese astfel: tăblia primei versiuni a servit drept picior, iar cea a versiunii a doua, drept blat, prin această metodă dând noi proporții și oferind operei monumentalitate. Cele 12 scaune în formă de clepsidră au fost comandate o dată cu a doua versiune a mesei, fiind realizate tot din piatră de Banpotoc.

 

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*