Barajul Gura Apelor din județul Hunedoara

Barajul Gura Apelor este un baraj artificial, amplasat la intrarea în Parcul Național Retezat, pe valea Râului Mare, la confluența râurilor Lăpușnicul Mare, Lăpușnicul Mic și râul Șes, în locul numit Gura Apelor (aproximativ 40 de km de Hațeg). Construit între 1975 și 1986, este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa.

Barajul-Gura-Apelor

Barajul Gura Apelor, a cărui construcţie a început în 1975, are dimensiuni impresionante: 168 m înălțime şi 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare. Dimensiunile totale ale acestuia sunt de trei ori mai mari decât cele ale piramidei lui Keops.

Lacul de acumulare Gura Apelor are o suprafață de 390 ha și un volum de 210 milioane metri cubi, prin captarea debitelor Râului Mare și a altor cursuri de apă.

Pe cursul râului Mare a fost construită o salbă de 10 hidrocentrale, cu o putere totală instalată de 134,3 MW, asigurând o producție medie anuală de 193 GWh.

Pe lângă producerea de energie, amenajarea hidroelectrică are ca rol şi regularizarea cursului râului, atenuarea undelor de viitură.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*