Rezervatia geologica si paleontologica Repedea se intinde pe o suprafata de 47,47 hectare si este situata in partea de sud a judetului Iasi.
Rezervatia se afla la limita dintre Podisul Central Moldovenesc si Campia Moldovei si la intrepatrunderea silvostepei cu padurea.
Primul profesor de geologie si mineralogie de la Universitatea din Iasi, Grigore Cobalcescu, a descoperit intr-o scobitura ivita in Dealul Repedea un bogat zacamant fosilifer, captiv in calcar oolitic. Rocile si gresiile calcaroase, puternic fosilizate demonstrau existenta aici a unei Mari Sarmatice.
Teritoriul pe care se afla azi Dealul Repedea era acoperit de apele Marii Sarmatice, care se intindeau pe un teritoriu intins intre Viena de astazi si Muntii Tian-Shan din Asia Centrala. In acest loc s-a creat un masiv calcaros format din scheletele de scoici cimentate, dupa retragerea Marii Sarmatice.
Printr-o hotarare a Consiliului Judetean Iasi din 1994 rezervatia a fost declarata ca fiind de importanta avifaunistica intrucat aici se gasesc 117 de specii de pasari din totalul de 383 de specii semnalate in fauna Romaniei.
Bine de stiut:
Dealul Repedea a fost declarat monument al naturii si a devenit prima rezervatie paleontologica din tara in anul 1955.
[geo_mashup_map]