Peştera Unguru Mare din comuna Şuncuiuş, județul Bihor

Peștera Unguru Mare se afla în judeţul Bihor, pe versantul nordic al munţilor Pădurea Craiului pe malul stâng al răului Crisul Repede pe teritoriul comunei Şuncuiuş.

Peştera Unguru Mare impresionează prin măreţia şi frumuseţea spaţiului subteran, 27 de metri înălţime şi 24 lăţime.

Ultima şi cea mai importantă descoperire din peşteră Unguru Mare este constituită de necropola din galeria finală, ce se afla încă în curs de cercetare şi care a oferit un bogat material arheologic din care pot fi amintite diferite forme de vase din lut, piese din bronz şi o mărgea din chihlimbar de provenienţă baltică.

Pestera Unguru Mare din comuna Suncuius

Istoric Peştera Unguru Mare din comuna Şuncuiuş:

Peștera Unguru Mare impresionează şi prin încărcătură istorică datorată vestigiilor numeroase, transformând peştera într-un muzeu neconvenţional, un izvor istoric şi ştiinţific de necontestat datorită descoperirii urmelor civilizaţiei din perioada neolitică şi epoca metalelor, iar în interiorul peşterii au fost găsite numeroase rămăşiţe umane, unelte de piatră: lame din piatră cioplită, fragmente de lame, aşchii de debitaj sau piese confecţionate din piatră şlefuită, în special dălţi, sanctuare, obiecte din ceramică pictată, incinerări, mult negru de la fum, multe labirinturi. Alături de aceste piese au mai apărut piese din os, sule folosite la perforarea pieilor sau la cusut. Marea majoritate a descoperirilor aparţin mileniului VI i.e.n.

Cele mai vechi descoperiri din peşteră aparţin epocii neolitice, acestea se concentrează în zona portalului şi sunt foarte consistente.

Obiective principale de vizitat la Peştera Unguru Mare:
Tavanul şi pereţii etajelor inferioare sunt căptuşiţi în întregime cu lungi cristale transparente de calcită, cu tentă aurie şi cu vârfuri ascuţite de prismă traigonala. Celebra sală a podoabelor se prezintă ca un imens cavou umed şi rece presărat cu o imensă puzderie de forme cristaline bogate încărcate cu ţepi şi lame, iar pe pereţi are aşternută o reţea albă de ochiuri mărunte pe un fond pastelat roşu-albastru.

Program de vizitare Peştera Unguru Mare:
Peştera Unguru Mare este electrificată și amenajată, fiind posibilă vizitarea sa doar cu ghid

Tarif vizitare Peştera Unguru Mare:
Există o taxă de intrare

În apropiere de Peştera Unguru Mare mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
Peștera Vadu Crișului

Contact Peştera Unguru Mare din comuna Şuncuiuş:
Tel: –
Email: –
Web: –

Adresa Peştera Unguru Mare din comuna Şuncuiuş:
Localitate: comuna Şuncuiuş, județul Bihor
Strada: –
GPS: 46.686072, 22.129211

Cum se ajunge la Peştera Unguru Mare:
Această peșteră se găsește între localităţile Bălnaca si Şuncuiuş, la poalele Munţilor Pădurea Craiului, pe malul stâng al râului, în locul numit “Lunca bălnăcanilor”

Galerie foto Peştera Unguru Mare din comuna Şuncuiuş:

Ai vizitat Peştera Unguru Mare?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Peştera Unguru Mare?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*