Castelul Sturdza din comuna Butea, județul Iași

Castelul Sturdza, construit in perioada 1880-1904, se afla situat in localitatea Miclauseni, foarte aproape de orasul Roman, din inima Moldovei.

Atunci cand doresti sa-l vizitezi trebuie sa cunosti o parte din trecutul sau destul de tumultos. In prezent castelul Sturdza se afla in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Castelul a fost ridicat din ordinul familiei Sturdza, fiind construit in stil neo-getic. Acesta a fost ridicat pe domeniile familiei, distrus ca urmare a trecerii timpului.

In timpul primului Razboi Mondial, castelul a fost transformat in spital, Maria Ghica Sturdza si Ecaterina Cantacuzino Sturdza  ajutand la ingrijirea ranitilor. Odata cu reformele agrare de dupa razboi, o parte din domeniile castelului au fost retrocedate taranilor din localitatea Miclauseni.

In anul 1944, Castelul a intrat in stapanirea Ecaterinei Cantacuzino, care, insa l-a parasit datorita temerilor celui de-al doilea razboi Mondial ce stapanea Romania in acele vremuri.

Acesta a servit drept loc de popas pentru soldatii care treceau prin regiune. In 1947,

Castelul a fost donat de catre Ecaterina Cantacuzino Episcopiei Romanului.

De-a lungul timpului, acesta a fost transformat in centru de plasament pentru copiii cu handicap psihic sever, dar si o scoala cu program special. Castelul a fost victima unui incendiu de proportii cativa ani mai tarziu, acoperisul si mansarda fiind distruse in totalitate.

Bine de stiut:

In prezent, se doreste sa se organizeze in incinta castelului un muzeu si un centru de conferinte. De asemenea, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in stapanirea cui se afla in prezent, a decis ca toate spatiile adiacente ale acestuia sa serveasca drept adapost pentru batrani.

castelul-sturdza-din-miclauseni-comuna-butea-flickrIstoric Castelul Sturdza din Miclauseni:

Obiective principale de vizitat la Castelul Sturdza:

Program de vizitare Castelul Sturdza:

Tarif vizitare Castelul Sturdza:

În apropiere de Castelul Sturdza mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Castelul Sturdza din Miclauseni:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Castelul Sturdza din Miclauseni:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Castelul Sturdza:

Galerie foto Castelul Sturdza din Miclauseni:

Ai vizitat Castelul Sturdza?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Castelul Sturdza?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*