Bojdeuca lui Ion Creangă din orașul Iași, județul Iași

Bojdeuca lui Ion Creanga este situata in Ticau, orasul Iasi, acesta reprezintă  primul muzeu memorial literar din Romania si este unul din cele 12 obiective care compun Muzeul Literaturii Romane Iasi.

Cladirea, construita inainte de 1850, a fost locuinta scriitorului Ion Creanga intre 1872 – 1889. A fost restaurata in anii: 1918, 1946, 1968, 1984 – 1986, 1989. Aici sunt expuse obiecte apartinand marelui scriitor: ceas argintat, lampa originala, tabachera de argint cu monograma, doua icoane din secolul al XVIII-lea, mobilier de secol XIX, colectia de documente originale Gheorghe Eminovici, bucoavna de la inceputul secolului al XIX-lea, carte manuscrisa Gheorghe Creanga, fotografii originale: Ion Creanga, Constantin Creanga, rude, prieteni, colectia revistei Convorbiri Literare, carti din biblioteca Ion Creanga cu autograf; obiecte care au facut parte din colectia fostului muzeu Ion Creanga de la manastirea Golia din Iasi.

Aici s-a cunoscut si imprietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris intreaga sa opera: Povestile, Povestirile si Amintirile din copilarie. Aceasta casa, numita de Ion Creanga – bojdeuca, pare coborata din poveste.

Firesc, ea este pastrata si azi asa cum arata in anii 1872-1889. O casa cu doua incaperi mici, cu o prispa inspre nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac cu deschidere generoasa spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari. Bojdeuca are patru ferestre cu ochiurile sub forma de cruce: doua aflandu-se de o parte si de alta a usii de la intrare si celelalte doua pe partea opusa a casei.Acoperisul din dranita este insufletit de doua elemente simbolice: hornul pe care iese fumul si cahleata (sau lucarna), un fel de ochi fermecat prin care respira aceasta vietate ciudata.

Bine de stiut :

Bojdeuca Ion Creanga este cel mai vizitat muzeu din Iasi, fiind slujit de doi profesori de limba si literatura romana, trei supraveghetoare si o casiera.

bojdeuca-lui-ion-creanga-din-orasul-iasi-flickrIstoric Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi:

Obiective principale de vizitat la Bojdeuca lui Ion Creanga:

Program de vizitare Bojdeuca lui Ion Creanga:

Tarif vizitare Bojdeuca lui Ion Creanga:

În apropiere de Bojdeuca lui Ion Creanga  mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Bojdeuca lui Ion Creanga:

Galerie foto Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi:

Ai vizitat Bojdeuca lui Ion Creanga?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Bojdeuca lui Ion Creanga?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*