Mănăstirea Nechit din comuna Borlești, judeţul Neamț

Mânăstirea Nechit, din satul Nechit,  reprezintă una dintre cele mai vechi așezăminte monahale ale județului, datând, potrivit cercetărilor încă de prin secolul al XIV-lea.

Încă din cele mai vechi timpuri, Nichita Sihastrul a poposit aici, rugându-se pentru ocrotirea semenilor săi. În acest mod, alaturi de el s-au mai alaturat şi alţi credincioşi care, împreună, au zidit o bisericuţă din lemn, ce a purtat hramul „Sfantului Nicolae”.

manastirea-nechit-din-comuna-borlesti-photoboxIstoric mânăstirea Nechit din satul Nechit:

Istoria mânăstirii a fost una destul de tumultoasă, fiind supusă la numeroase încercări. La începutul secolului al XIX-lea, viaţa monahală de aici începu a se stinge, singurii care rămăseseră pentru ocrotirea aşezământului fiind doar trei călugări.

În anul 1875, în locul bisericuţei din lemn s-a clădit o biserică mareaţă, din zid – totul spre amintirea aşezământului monahal de odinioară. Cu timpul, Zenovie Ghidescu şi-a dat stăruinţa pentru ca mânăstirea Nechit să redevină la fel de cunoscuta ca altadată. Astfel, începand cu anul 1960 şi având ocrotirea cuviosului Zenovie, schitul redevine ceea ce a fost odată.

În anul 1990, autorităţile iau decizia de a mări edificiul, construind un adaos cu paraclis deasupra celei deja zidite.

Obiective principale de vizitat la mânăstirea Nechit:

Mânăstirea Nechit, înconjurată de mai multe poiene – Poiana Chiliilor, Poiana lui Samson, Poiana lui Ioil, Poiana lui Visarion – fiind aşezată într-un cadru natural unic deosebit de frumos.

Program de vizitare la mânăstirea Nechit:

Oricând

Tarif vizitare la mânăstirea Nechit:

În apropiere de la mânăstirea Nechit mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Casa Cuviosul Zenovie Ghidescu, Altarul de Vară Sfântul Spiridon, Centrul Social – Cultural Sfântul Cuvios Nechita Sihastrul, Colibele Sfinților Cuvioși Alexie omul lui Dumnezeu, Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

Contact mânăstirea Nechit din satul Nechit:

Tel: 0233/297.422

0751/107.955

Email: cancelarie@manastireanechit.ro

Web: www.manastireanechit.ro

Adresa mânăstirea Nechit din satul Nechit:

Localitate: satul Nechit, comuna. Borlești, judeţul Neamț

Strada: Aleea Zenovie Ghidescu, Str. Calistrat Hogaș nr. 100

GPS:   –

Cum se ajunge la la mânăstirea Nechit:

Se află la la numai 30 de kilometri distanță de orașul Piatra Neamţ.  Mergeţi spre sud-est pe Piața Mihail Kogălniceanu/DN15 către Strada Ozanei. Viraţi la dreapta pe DJ156A. Viraţi uşor la dreapta pe Strada Decebal. Urmează un alt viraj la dreapta, apoi ultimul la stânga, care vă aduce la destinaţie.

Galerie foto mânăstirea Nechit din satul Nechit:

Ai vizitat la mânăstirea Nechit?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la la mânăstirea Nechit?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*