Gara din orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin

Gara din Băile Herculane este considerată cea mai frumoasă și încărcată de istorie gară din România. Construită în stil baroc între anii 1878 și 1886, după planurile arhitectului A.D. Serres, clădirea a fost concepută astfel încât să reproducă castelul de vânătoare al împărătesei Maria Tereza de lângă Viena.

Gara-din-Baile-Herculane

Edificiul nu a servit iniţial drept gară, ci ca locuinţă de vânătoare a împăratului Franz Iosif al Austriei (1830 – 1916).

În corpul central al clădirii, o cupolă sprijinită de două coloane, decorată cu picturi ale unor personaje mitologice, precum Hercules, este cea care iese prima în evidenţă. Alte elemente interesante sunt țiglele multicolore dispuse în figuri geometrice, frescele ce prezintă elemente din mitologia romană, un orologiu, și câteva corpuri de iluminat frumos lucrate. În Gara din Herculane au trecut de-a lungul timpului pragul personalități marcante, precum Franz Iosif, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei și Carol I al României.

Astăzi, gara se află pe lista Monumentelor Istorice din țara noastră, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Cernei.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*