Casa memorială Veronica Micle din orașul Târgu Neamț, județul Neamț

Casa memoriala Veronica Micle din Targu Neamt este un muzeu memorial infiintat in casa in care a locuit poeta Veronica Micle (1850-1889).

In cladire a fost amenajata o expozitie permanenta care prezinta momente din viata si creatia poetica a Veronicai Micle: fotocopii, manuscrise, carti, obiecte personale care au apartinut poetei (trei oglinzi, doua de perete si una de birou, cufarul de calatorie, un scrin, o calimara, un suport de carti si prima editie a singurului volum de poezii publicat de Veronica Micle) etc.

De asemenea, se mai afla o copie din ipsos a mastii mortuare a poetului Mihai Eminescu, originalul din ceara aflandu-se la Muzeul Literaturii Romane din Iasi.

Dupa amenajarea casei ca muzeu memorial, ea a fost deschisa publicului incepand cu anul 1984.

In fata casei memoriale a fost amplasat in anul 1998 un bust de bronz al Veronicai Micle, sculptat de Damian Popa, fiul vestitului mester popular Neculai Popa de la Tarpesti.

Sculptorul a realizat si doua portrete in creion ale Veronicai si Mihai Eminescu, care au fost asezate pe peretii uneia dintre camere.

casa-memoriala-veronica-micle-din-orasul-targu-neamt-wikimediaIstoric Casa memoriala Veronica Micle din Targu Neamt:

Casa a fost construita in anul 1834, din lemn si caramida, in cel mai autentic stil romanesc, cu tinda si trei incaperi la strada. Ea se afla in vechiul centru al orasului Targu Neamt, nu departe de Cetatea Neamt.

Veronica Micle a copilarit in aceasta casa. Dupa ce s-a maritat la varsta de 14 ani cu profesorul Stefan Micle, Veronica venea deseori in vizita la mama sa. Imbatranind, mama poetei s-a calugarit la Manastirea Varatec si a lasat casa fiicei sale.

In anul 1886, Veronica Micle a donat casa Manastirii Varatec. De-a lungul timpului, imobilul a trecut pe la mai multi proprietari, iar in anii 1980-1981 s-a ruinat complet.

La initiativa protopopului Constantin Matasa (1878-1971), imobilul a fost declarat monument istoric, fiind trecut in 1982 in administrarea Complexului Muzeal Judetean Neamt.

Obiective principale de vizitat la Casa memoriala Veronica Micle:

Program de vizitare Casa memoriala Veronica Micle:

Tarif vizitare Casa memoriala Veronica Micle:

În apropiere de Casa memoriala Veronica Micle  mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Casa memoriala Veronica Micle din Targu Neamt:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Casa memoriala Veronica Micle din Targu Neamt:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Casa memoriala Veronica Micle:

Galerie foto Casa memoriala Veronica Micle din Targu Neamt:

Ai vizitat Casa memoriala Veronica Micle?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Casa memoriala Veronica Micle?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*