Cetatea Neamț din orașul Târgu Neamț, județul Neamț

CETATEA NEAMTULUI! Situata in localitatea Targu Neamt, la aproape 46 de kilometri de Piatra Neamt, cetatea ce poarta denumirea judetului Neamt reprezinta una dintre cele mai edificatoare construcții medievale din tara noastra, vizitata anual de mii de turiști romani si straini.

Construirea sa s-a impus de-a lungul timpului pentru a apara tinuturile de invaziile otomane. Fiind asezata pe varful Culmii Plesului, Cetatea Neamtului putea asigura o buna orientare a trupelor militare impotriva cotropirilor turcesti. Intrucat zidurile acesteia nu au fost nici pana astazi daramate se poate demonstra faptul ca soliditudinea sa a fost destul de strasnica in asa fel incat sa asigure apararea tarii. Numele a fost dat de la raul care strabate muntele pe care este amplasata cetatea, Neamt, cursul acestuia ajungand pana in inima Piatrei Neamtului.

Inca de la intrare putem citi cateva date de o deosebita importanta istorica. Vom afla, astfel, ca aceasta a fost zidita din ordinul lui Petru Musat, iar prima sa atestare istorica dateaza inca din anul 1395. Aceasta a facut fata luptelor celebre purtate de domnitorul Stefan cu turcii, in perioada domniei sale in Moldova – 1457-1504, aceasta reusind sa apere intreaga Moldova de cotropirile dusmane. Tot atunci, domnitorul Stefan cel Mare a cerut ca zidurile acesteia sa fie suprainaltate pentru a se asigura o mai buna paza in teritoriu, in asa fel incat sa nu poata fi atacati atat de usor de catre otomani. Tot aici, a luptat prin anul 1600 si Mihai Viteazu.

De-a lungul timpului, cetatea Neamtului a fost transformata în mânăstire de catre Vasile

Lupu, in anul 1646, pentru ca mai apoi sa fie distrusa de catre Dumitrascu Cantacuzino in anul 1675. Cu toate acestea, cetatea a avut forta sa se refaca, mai tarziu, in anul 1691 si sa faca fata unui asediu polon condus de Ioan Sobietski.

De-a lungul timpului, cetatea Neamtului a ajuns prada raufacatorilor, care nu s-au dat in laturi de la furtul de piatra din zidurile acesteia, aducand-o in paragina.

Bine de stiut:

UNESCO a incercat restaurarea cetatii dupa anul 1992. In perioada 2007-2009 aceasta a beneficiat de sprijinul Uniunii Europene pentru reconstructia zidurilor, partial distruse. Inca de la sfarsitul anului 2009, turistii pot vizita Salile cetatii Neamtului, in mare parte refacute, bucataria, paraclisul, dormitoarele si monetaria.

cetatea-neamtului-din-orasul-targu-neamt-catalin-bindeaIstoric Cetatea Neamtului din Targu Neamt:

Obiective principale de vizitat la Cetatea Neamtului:

Program de vizitare Cetatea Neamtului:

Tarif vizitare Cetatea Neamtului:

În apropiere de Cetatea Neamtului mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Cetatea Neamtului din Targu Neamt:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Cetatea Neamtului din Targu Neamt:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Cetatea Neamtului:

Galerie foto Cetatea Neamtului din Targu Neamt:

Ai vizitat Cetatea Neamtului?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Cetatea Neamtului?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*