Mănăstirea Ghighiu din comuna Bărcănești, județul Prahova

Mănăstirea Ghighiu este situată în satul Ghighiu, județul Prahova.

Manastirea-Ghighiu-din-comuna-Barcanesti,-judetul-Prahova-Primele atestări documentare ale mănăstirii datează de la sfârșitul secolului XVI, fiind menţionat schitul logofătului Coresi și al jupâniței Slăvița. Biserica mănăstirii a început să fie construită în 1858, prin grija starețului Eftimie şi a fost sfinţită pe 31 martie 1866. Pictura bisericii este semnată de Gheorghe Tattărescu.

Mănăstirea a luat foc de mai multe ori, iar în 1922, printre pagube s-a numărat şi valoroasa bibliotecă a acesteia. În Primul Război Mondial, armata germană a distrus o parte din chilii, a alungat călugării și a transformat Mănăstirea în fabrică de conserve. În Al Doilea Război Mondial (1944) mănăstirea a fost bombardată, fiind restaurată apoi de către Patriarhul Justinian Marina, în anii ’50. Acesta a transformat ansamblul monahal în mănăstire de maici.

La Mănăstirea Ghighiu există o faimoasă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce datează din secolul XVI. Aceasta a fost dăruită în 1958 de către episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, Siria.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*