Biserica Evanghelică Fortificată din orașul Cisnădie, județul Sibiu

Biserica Evanghelică Fortificată din Cisnădie este o o bazilică romanică cu trei nave, ridicată la începutul secolului XIII, care poartă hramul Sfântului Walpurga. Aceasta a suferit numeroase transformări, pierzându-şi aspectul romanic, baza fiind singura nemodificată.

Biserica-Evanghelica-din-orasul-Cisnadie,-judetul-Sibiu

A fost atestată documentar pentru prima oară în 1349. Biserica a fost transformată în stil gotic în a doua jumătate a secolului XV și în prima jumătate a secolului XVI. Aceasta adăposteşte renumitul “Tezaur de la Cisnădie”, care din 1915 se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Biserica a fost fortificată după atacul turcilor din 1493, fiind înconjurată de trei centuri de ziduri cu coridoare de apărare, turnuri și bastioane, dar și cu șanțuri care puteau fi umplute cu apă, dar care astăzi sunt astupate.

După ce a fost trăznit de mai multe ori și a ars, pe turnul-clopotniţă a fost instalat primul paratrăznet din Transilvania, fabricat din cupru. În biserică există un clopot din 1664, o cristelniță gotică din bronz și vechile porți ale altarului în stil baroc.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*