Biserica “Sfânta Treime” din orașul Siret, județul Suceava

Biserica “Sfanta Treime” din Siret a fost construita din piatra bruta intre anii 1354-1358 si este una din cele mai vechi biserici din tara.

Biserica este una dintre cele mai valoroase biserici din Moldova si a functionat, probabil, ca paraclis al Curtii Domnesti.

Dimensiunile bisericii sunt modeste: lungimea – 16,5 m; latimea – 11 m; grosimea zidului – 1,1 m; înaltimea soclului – 40 cm.

Biserica este alcatuita din doua incaperi dreptunghiulare neegale, un pronaos scurt si un naos alungit incadrat de doua abside semicirculare si de altar. Inaltele firide oarbe ce se ridica pe fetele celor trei abside la exterior, elementele ceramice colorate si smaltuite – caramizi, crucilite si discuri – dispuse deasupra ferestrelor, a usilor, precum si la partea superioara a edificiului formeaza o friza deosebit de frumoasa si interesanta.

Construit in patru ape, acoperisul bisericii se sprijina pe o cornisa de carmida aparenta.

Discurile ceramice, alternante cu flori cruciforme subliniaza delicat arcadele semi-circulare ale firidelor, iar ferestrele – exceptie facand doar cea de la absida nordica – sunt impodobite la randul lor de un chenar rectangular alcatuit din doua randuri de discuri smaltuite si trei randuri de flori cruciforme. Biserica detine o frumoasa lespede funerara cu decoratii de factura orientala si gotica.

Biserica a fost reparata in anul 1873, acoperisul de sindrila a fost inlocuit cu olane in anul 1890; o restaurare complexa are loc sub purtarea de grija a arhitectului Horia Teodoru, intre anii 1937-1940, cu revenirea la aspectul originar.

Bine de stiut:

Biserica Sfanta Treime, aflata intr-o avansata stare de degradare, a trecut prin numeroase restaurari care au dus cate o data la denaturarea vechilor sale forme. Lucrarile de restauarare, executate intre anii 1937-1940, a redat bisericii din Siret aspectul originar. In urma acesteia au fost salvate de la distrugerea totala stranele vechi, iar ceramica de pe fatada acolo unde lipsea – a fost inlocuita cu ornamente de teracota.

biserica-sfanta-treime-din-orasul-siret-svnewsIstoric Biserica “Sfanta Treime” din Siret:

Biserica domneasca din Siret a fost construita de catre Sas Voievod, intre anii 1354-1358, iar dupa specialisti, de catre Petru I Musat, intre anii 1374-1391. Insa, Biserica Sfanta Treime trebuie inteleasa ca fiind ctitorita de catre urmasul imediat a lui Latcu, Petru I Musat. Biserica din Siret reprezinta prototipul din care s-a dezvoltat, in epoca Sfantului Stefan cel Mare (secolul al XV-lea), stilul moldovenesc.

Obiective principale de vizitat la Biserica “Sfanta Treime” din Siret:

Program de vizitare Biserica “Sfanta Treime” din Siret :

Tarif vizitare Biserica “Sfanta Treime” din Siret:

În apropiere de Biserica “Sfanta Treime” din Siret mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Biserica “Sfanta Treime” din Siret:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Biserica “Sfanta Treime” din Siret:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Biserica “Sfanta Treime” din Siret:

Galerie foto Biserica “Sfanta Treime” din Siret:

Ai vizitat Biserica “Sfanta Treime” din Siret?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Biserica “Sfanta Treime” din Siret?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*