Locuri turistice din Tulcea:

cetatea-enisala-din-comuna-sarichioi

Cetatea Enisala

Gura Portitei din comuna Jurilovca judetul Tulcea - flickr

Gura Portiței

faleza-din-orasul-tulcea-dan-calin

Faleza din Tulcea

manastirea-cocos-din-comuna-niculitel

Manastirea Cocoș

Locuri turistice din România care merită vizitate:

Mânăstirea Saon din comuna Niculițel, județul Tulcea

manastirea-saon-din-comuna-niculitel

Mânăstirea Saon din comuna Niculițel este o mănăstire de maici, din comuna Niculițel, județul Tulcea.

De unde îi vine numele de Saon? Mânăstirea este așezată pe malul bălții Saon, care se spune că și-ar fi luat numele, de la luminișul de apă, ce se deschide alături de mănăstire. Acest luminiș ia forma unei căldări, tuci sau ceaun. Termenul vine din limba slavă ”Caon”, iar pe românește se citește Saun”. Balta Saonului este alimentată de Dunăre prin canalul Călugărul.

În acest articol, vom afla câteva amănunte despre Mânăstirea Saon- Biserica Acoperamantul Maicii Domnului şi Biserica veche „Înălţarea Domnului”, ambele completând viaţa spirituală al universului de la Saon.

Biserica veche „Înălţarea Domnului”

În anul 1881, călugării ridică la Saon biserica cu hramul ,, Înălțarea Domnului ”.

În 1972, biserica ,,Înălţarea Domnului” este renovată superficial datorită vremurilor vitrege de atunci. Catapeteasma datează după anul 1900, iar pe uşi se poate vedea inscripţia donatorilor din 1904-1905, iar pe pictura catapetesmei se află inscripţia lui Nicolae Durata.

Biserica ,,Înălțarea Domnului” este menționată, în cartea ,,Monastiri Dobrogene”, scrisă de Arhimandritul Roman Sorescu: ,,Aici se găseşte o bisericuţă modestă, care e în stare de ruină şi care nici nu se poate repara, din cauză că e făcută din chirpici şi lemn, având hramul ,,Înălţarea Domnului”.

În anul 2010, biserica avut parte de lucrările de refacere şi consolidare, iar 3 ani mai târziu, Preasfinţitul Dr. Visarion, Episcopul Tulcii, alături de I.P.S. Casian , Arhiepiscopul Dunării de Jos , au sfințit Biserica ,,Înălțarea Domnului”.

În fața bisericii ,,Înălțării Domnului” se află o clopotniță, ce are un postament de beton, și adăpostește cinci clopote, așezate în ordine descrescătoare, iar pe cel mai mic apare gravat anul 1806.

Tot în scrierile Arhimandritului Roman Sorescu găsim încă o mărturisire ,, La poarta schitului erau două mori de vânt, care făceau de santinelă, tăind din când în când razele soarelui, cu cele două elice ale lor hârbuite, ce scoteau un scârțâit lugubru; și care elice mânate de vântul ce veșnic bate pe aici, neoprit de nici un vârf de deal, ori colț de pădure, numai iconomul monastirei i-a dat vântului de cap, căci l-a pus să-i vânture porumbul și să-i macine grâul”.

În acest moment, se păstrează la Saon doar una dintre morile de vânt de atunci, ce poate fi considerat un martor al timpului și al istoriei acestui loc.

Mânăstirea Saon -Biserica Acoperământul Maicii Domnului

În timpul starețului Filimon între anii 1889-1905, schitul a fost distrus de un incendiu. De-a lungul timpului, mânăstirea a trecut prin mai multe etape, până când a ajuns astăzi la forma finală: Mânăstirea Saon – Biserica Acoperământul Maicii Domnului. Cum a ajuns aici?

Piatra de temelie a Bisericii mari cu hramul ,, Acoperământul Maicii Domnului”, a fost aşezată de episcopul Nifon al Dunării de Jos, pe 29 Iunie 1912. De atunci, hramul bisericii se sărbătorește la 1 Octombrie. Istoria acestui lăcaş de cult este una zbuciumată. În timpul

Primului Război Mondial, lucrările au fost întrerupte, dar apoi reluate, iar biserica a fost gata de sfințire la 1 Noiembrie 1940. Când totul părea că a intrat pe făgașul cel bun, pe 10 decembrie a avut loc un cutremur, iar biserica a suferit pagube mari, când de exemplu, turla mare a bisericii s-a prăbușit.

Biserica nu va fi renovată până în 1955, când episcopul Chesarie Păunescu dă binecuvântarea pentru ca lucrările de reconstrucție să înceapă. Aceste lucrări sunt finalizate în toamna anului 1956. Pictura bisericii începe un an mai târziu, iar, pe 27 septembrie 1959, biserica este sfințită de Episcopul Chesarie Păunescu.

După ce, de-a lungul timpului, mânăstirea a avut de trecut obstacole grele, în octombrie 1959, printr-un decret, mânăstirea a fost desființată. Mânăstirea a renăscut din propria cenușă în anul 1972, însă era subordonată administrativ Episcopiei Dunării de Jos. Abia după 1990, mănăstirea redevine de sine stătătoare, dar are loc încă un episod nefericit. În urma cutremurului din 30 mai 1990, mânăstirea este din nou avariată.

Mânăstirea Saon a avut parte de lucrări de consolidare, iar slujba de sfinţire a lăcaşului de cult a avut loc, în data de 2 septembrie 2007.

Revenim în prezent, unde în obștea mânăstirii, locuiesc acum 30 de maici și doi preoți slujitori, maica stareță fiind stavrofora Adriana Merlușcă. În universul Mânăstirii de la Saon au loc și activități precum agricultură, zootehnie, stupărit. În plus, aici se găsește și un atelier de veșminte.

În acest loc, mai există un lucru care te poate fermeca. Mănăstirea și comunitatea se ocupă de îngrijirea şi de creșterea păunilor. Penajul lor bogat şi foarte colorat stârneşte bucuria şi admiraţie turiştilor, şi completează tabloul feeric de la Saon.

Mănăstirea Saon este considerat un loc mirific de pace și rugăciune, dar și de meditație și contemplare. Dacă vreți să ieșiți din ritmul alert în care vă trăiți viața, aici la mânăstirea Saon veți avea senzația că timpul se oprește în loc.

manastirea-saon-din-comuna-niculitelIstoric Mânăstirea Saon din comuna Niculițel:

Pe vremea când Dobrogea se afla sub stăpânire otomană, în anul 1846, lua ființă o mănăstire mică cu un aspect rustic, mânăstirea de acum Saon. Câţiva călugări au plecat de la schitul Celicul de Jos şi s-au aşezat la Saon. Aici, călugării au construit câteva chilii din chipici şi un paraclis cu hramul ,,Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, care se sărbătoreşte la 21 Noiembrie.

Inițial, Saon a fost un schit de călugări, aflat sub administraţia mânăstirii Celic-Dere, pentru ca mai târziu, în anul 1930, să devină o mănăstire de maici.

Odată ce Dobrogea a revenit acasă, pe plaiurile României, toate bisericile și mănăstirile din aceste locuri, au intrat sub jurisdicția Episcopiei Dunării de Jos.

Atunci, episcopul Iosif Gheorghian îi aduce la Saon şi pe călugării care rămăseseră la schitul Celicul de Jos. Acesta este momentul când schitul Saon devine de sine stătăror, separându-se de tot de mânăstirea Celic-Dere.

Obiective principale de vizitat la Mânăstirea Saon:

Mânăstirea Saon- Biserica Acoperământul Maicii Domnului, Biserica veche „Înălţarea Domnului” și moara de vânt de la Saon.

Program de vizitare Mânăstirea Saon:

Tarif vizitare Mânăstirea Saon:

Intrarea este gratuită

În apropiere de Mânăstirea Saon  mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Mânăstirea Saon  din  comuna Niculițel, județul Tulcea:

Tel: –

Email: manastireasaon@yahoo.com

Web: –

Adresa Mânăstirea Saon din comuna Niculițel, județul Tulcea  :

Localitate: comuna Niculițel

Strada: –

GPS:  –

Cum se ajunge la Mânăstirea Saon:

DN 22,15 km SE de Isaccea și 24 km V de Tulcea; din DN 22, între localitățile Samova și Niculițel, indicator spre N, 2,5 km până la mânăstire.

[geo_mashup_map]

Galerie foto Mânăstirea Saon din comuna Niculițel:

Ai vizitat Mânăstirea Saon?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Mânăstirea Saon?

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: