Parcul Nicolae Romanescu este cea mai mare zonă verde urbană din România și al treilea parc natural din Europa de Est. Acesta găzduiește obiective turistice deosebite, vizitate anual de mii de turiști.
Parcul are o suprafață de aproximativ 100 de hectare, fiind al doilea cel mai mare parc din România, după Parcul Herăstrău din București. Odinioară, aici se afla moșia familiei Bibescu, de unde vine și celălalt nume după care este cunoscut– Parcul Bibescu. Parcul este situat în partea de sud a Craiovei și mai este cunoscut drept Parcul Independenței sau Parcul Poporului.
Istorie
Pe locul unde se află astăzi parcul, se afla moșia familiei logofătului Ioan (Iancu) Bibescu, o moșie cu pavilioane, bănci și sere ce dădeau locului un farmec aparte. În 1848 a fost cumpărată de către autoritățile orașului, însă amenajarea parcului în spațiu public a început abia în anul 1898, atunci când la conducerea primăriei orașului a venit Nicolae Romanescu (cel care a dat și numele parcului).
Fosta moșie Bibescu a fost transformată total, s-aur reamenajat spațiile verzi, terenul a fost modificat artificial a terenului, s-au aclimatizat noi specii de arbori și s-au construit noi structure. Noul parc, amenajat în stil romantic, a devenit un punct de atracție pentru cei care vizitează Craiova.
În interiorul parcului există câteva obiective ce aduc un plus de farmec locului și formează împreună cu aceasta un ansamblu turistic aparte.
Castelul Fermecat
Castelul este proiectat de către arhitectul francez Edouard Redont și imită un castel medieval. Inițial, castelul era un simplu adăpost stilizat pentru bazinele de apă folosite la irigarea parcului, însă mai apoi în interiorul acestuia a fost amenajat un restaurant. În present, castelul poate fi vizitat, acesta amintind de vremuri apuse, cu regi și cavaleri.
Grădina Zoologică
Grădina Zoologică este cea mai veche din țară, fiind inaugurată în 1906. De-a lungul timpului, vizitatorii au putut admira aici animale și păsări precum: tigrul, lama, jaguarul, leul, maimuța, struțul sau păunul. În apropierea grădinii se află Teatrul de Vară și Chioșcul Fanfarei, realizat special la Viena.
Podul Suspendat
Podul Suspendat leagă două dintre dealurile din parc și este o punte peste lacul ce se întinde pe 4 hectare. Podul oferă un peisaj minunat și scoate în evidență stilul romantic al Parcului Romanescu.
Palatul Bibescu
Palatul logofătului Bibescu este situate la depărtare de aleile intens străbătute de către vizitatorii parcului. La intrare stă scris: „În această clădire, numită Palatul Bibescu, în zilele de 26 și 27 iunie 1859, a fost găzduit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul vizitei pe care a făcuto la Craiova”. Palatul a fost renovat, iar în prezent este imobilul de protocol al Primăriei din Craiova.